GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU: Postignut dogovor šest milijardi eura pomoći i zajmova za zapadni Balkan

EU: Postignut dogovor šest milijardi eura pomoći i zajmova za zapadni Balkan
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2024 / 17:51
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europski parlament i Vijeće EU-a postigli su u četvrtak politički dogovor o planu dodatnog financiranja šest zemalja zapadnog Balkana na njihovom putu prema Europskoj uniji.

Europska komisija predstavila je u studenom prošle godine Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan za razdoblje od 2024. do 2027. godine koji bi obuhvaćao dvije milijardi eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih zajmova.

Pet mjeseci kasnije postignut je politički dogovor europskih institucija o instrumentu koji bi trebao biti dodatan poticaj zemljama zapadnog Balkana na putu prema Uniji. Sredstva će im se isplaćivati tek nakon provedenih reformi.

"Kao supregovarač EP-a za Plan rasta pozdravljam dogovor s Komisijom i Vijećem koji će osigurati dodatno financiranje za zapadni Balkan. Naglašavamo važnost vladavine prava, transparentnosti i reformi kako bi se te zemlje, naši partneri, približile EU", objavio je eurozastupnik Tonino Picula (SDP/ S&D) na platformi X.

Picula je bio suizvjestitelj EP-a ispred Odbora za vanjske poslove (AFET), a eurozastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) suizvjestitelj ispred Odbora za proračun (BUDG).

"Plan rasta vrijedan šest milijardi eura za svih šest zemalja stvarni je politički poticaj prema procesu proširenja i ubrzanju strukturnih i institucionalnih reformi, uključujući usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a te viznom politikom. Nakon povijesnog otvaranja pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine, ovo je još jedan važan instrument koji će približiti zemlje zapadnog Balkana Europskoj uniji", rekao je Ressler, priopćio je njegov ured.

Ovim dogovorom otvoren je put za konačno usvajanje tog instrumenta u Europskom parlamentu na posljednjoj plenarnoj sjednici u travnju u Strasbourgu.

"Čestitam svim kolegama u Europskom parlamentu, kao i pregovaračima iz Vijeća i Komisije na današnjem uspješno okončanom trijalogu. U rekordno kratkom vremenu uspjeli smo postići dogovor i osigurati usvajanje Instrumenta prije kraja trenutačnog mandata", rekla je eurozastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) koja je bila izvjestiteljica u sjeni ispred Europske pučke stranke, priopćio je njezin ured.

Crna Gora i Srbija već godinama pregovaraju s EU-om, Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su ih otvorile prije dvije godine, a čelnici država članica EU-a donijeli su u ožujku odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Bruxelles Kosovo i dalje smatra potencijalnim kandidatom.

Tagovi: unija, balkan, europska unija, vijeće eu, picula
PROČITAJ I OVO
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
TRŽIŠTE RADA
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci za drugu polovicu godine predviđaju povećanje broja zaposlenih od 2,3 posto.
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
PROGRAM
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
ZAGREB - U četverogodišnjem programu nove Vlade postavljeni su i novi ciljevi među kojima je i onaj da bi do 2027. prosječna plaća trebala porasti na 1600 eura. U planu je i nastavak rasta gospodarstva iznad prosjeka Europske unije, a najveći interes novog resornog ministra je rast udjela industrije u bruto domaćem proizvodu. Evo što o Vladinim planovima misle poslodavci, sindikati, analitičari.
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
DOGOVOR
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
STRESA - Ministri financija G7 najavili su na današnjem sastanku u Stresi u Italiji da planiraju poduzeti mjere protiv prekomjerne proizvodnje robe u Kini, zbog koje su zapadna tržišta preplavljena subvencioniranim jeftinim proizvodima – prema nacrt završnog priopćenja, u koje je agencija France Press imala uvid.
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
SIGNALI
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama pala je u svibnju sa 77,2 u travnju na 69,1 bod.
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
ANALITIČARI
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
NEW YORK - Ulagači koji su masovno bježali iz Turske tijekom posljednjih nekoliko godina možda bi se željeli početi vraćati, kaže najnovije izvješće Citija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE