GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU želi postrožiti pravila tržišnog natjecanja

EU želi postrožiti pravila tržišnog natjecanja
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2020 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija želi postrožiti pravila tržišnog natjecanja kako kompanije izvan EU koje primaju državne subvencije u matičnim zemljama ne mogu ostvarivati prednost u odnosu na EU tvrtke na jedinstvenom europskom tržištu.

Europska komisija, naime, donijela je u srijedu bijelu knjigu o štetnim učincima stranih subvencija na tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu i sada traži mišljenja i doprinos svih dionika o opcijama koje su u njoj navedene.

Javno savjetovanje, koje će biti otvoreno do 23. rujna 2020., pomoći će Komisiji u pripremi odgovarajućih zakonodavnih prijedloga u tom području, navode iz EK.

Iako EU ograničava državne potpore članica, još ne postoji instrument koji bi to kontrolirao kod tvrtki izvan EU. A takve subvencije imaju „sve veći negativni utjecaj“ na konkurenciju, priopćila je u srijedu Komisija.

"EU je jedno od najotvorenijih gospodarstava na svijetu i privlači velika ulaganja trgovinskih partnera. Međutim, strane trgovinske prakse, među kojima su i subvencije kojima se narušavaju jednaki uvjeti za poduzeća u EU-u, tu našu otvorenost stavljaju na kušnju. Bijelom knjigom nadopunjuje se paket postojećih instrumenata za osiguranje otvorene strateške autonomije, kao što su provjera izravnih stranih ulaganja i mjere trgovinske zaštite, kazao je povjerenik za trgovinu Phil Hogan.

Komisija je utvrdila tri načina na koje strane subvencije mogu potkopavati konkurenciju. Mogu poremetiti tržište EU-a, mogu pomagati u preuzimanju tvrtki iz EU-a ili omogućavati nepoštenu prednost u postupcima javne nabave.

Uslijed zabrinutosti zbog povećanih kineskih ulaganja i stranih preuzimanja u Europi, čelnici EU-a prošle su godine zatražili od Komisije da predloži moguća rješenja za taj problem. Istaknuti primjer je njemački proizvođač robotike Kuka, kojeg je 2016. godine preuzela kineska Midea.

U bijeloj knjizi navode se i načini za rješavanja pitanja stranih subvencija u slučaju zahtjeva za financijsku potporu EU-a.

Naime, svi gospodarski subjekti trebali bi se ravnopravno natjecati za financiranje EU-a, ali se stranim subvencijama taj postupak može narušiti tako što se njihovi korisnici stavljaju u bolji položaj za prijavu. U bijeloj knjizi predlažu se mogućnosti za sprječavanje takve nepoštene prednosti. Među ostalim, u slučaju sredstava koja se dodjeljuju putem javnih natječaja ili kao bespovratna sredstva primjenjivao bi se postupak sličan onom koji je predviđen za postupke javne nabave EU-a.

Nadalje, u bijeloj knjizi naglašava se da je važno osigurati da međunarodne financijske institucije koje provode projekte financirane iz proračuna EU-a. primjerice EIB ili EBRD. vode računa o pristupu stranim subvencijama opisanom u njoj.

Novi pravni instrument mogao bi biti uveden 2021. godine, priopćila je Komisija.

Tagovi: pravila tržišnog natjecanja, Europska komisija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE