GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska ekonomija pala u četvrtom kvartalu 2020.

Europska ekonomija pala u četvrtom kvartalu 2020.
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2021 / 14:15
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Bruto domaći proizvod (BDP) EU-a i eurozone pao je u četvrtom tromjesečju 2020., odražavajući posljedice novog vala pandemije koronavirusa i mjera kojima su ga vlade nastojale suzbiti, pokazale su u utorak preliminarne procjene Eurostata.

Gospodarstvo EU-a palo je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu 0,5 posto u usporedbi prethodna tri mjeseca kada je poskočilo 11,5 posto, najsnažnije otkada je Eurostat 1995. počeo objavljivati izvješća.

U eurozoni aktivnosti su u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca smanjene 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su poskočile 12,4 posto, također najsnažnije otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke.

Gospodarstvo se u trećem tromjesečju oporavilo zahvaljujući ublažavanju protupandemijskih mjera, ali novi val zaraze prisilio je vlade u listopadu da ponovo uvedu mjere kako bi suzbile širenje virusa. Dodatnu je zabrinutost izazvala i pojava novog soja.

Eurostat je raspolagao podacima 11 zemalja-članica, koji pokazuju da je u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca najsnažnije palo gospodarstvo Austrije, za 4,3 posto.

Slijede Italija s padom aktivnosti za dva posto, te Francuska gdje su smanjene 1,3 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najsnažnije je pak porastao BDP Litve, za 1,2 posto, te Latvije, za 1,1 posto.

Njemačko je gospodarstvo gotovo stagniralo.

Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni.

Dublji pad

Na godišnjoj razini BDP Europske unije pao je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 4,8 posto, nakon 4,2-postotnog smanjenja u prethodnom tromjesečju, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima Eurostata.

U eurozoni smanjen je 5,1 posto, nakon 4,3-postotnog pada u razdoblju od srpnja do rujna, pokazuju preliminarne procjene europskog statističkog ureda.

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile pad aktivnosti na godišnjoj razini, pokazuje izvješće.

Najveći je bio u Španjolskoj, gdje su potonule 9,1 posto, gotovo kao i u prethodnom tromjesečju.

Slijedi Austrija s padom aktivnosti od 7,8 posto, znatno dubljim nego u prethodna tri mjeseca kada su smanjene 4,2 posto.

Najblaži pad aktivnosti bilježile su Litva i Latvija, za 1,3 odnosno 1,7 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Tagovi: europska ekonomija, ekonomija EU, eurozona
PROČITAJ I OVO
Powell promijenio mišljenje o inflaciji
INFLACIJA
Powell promijenio mišljenje o inflaciji
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u izvješću Odboru za bankarstvo Senata o odgovoru Fed-a na krizu zbog pandemije covida-19 da bi inflatorni pritisci mogli trajati duže nego što se prvotno predviđalo.
Očekivanja njemačkih potrošača na najvišoj razini od početka pandemije
TREND
Očekivanja njemačkih potrošača na najvišoj razini od početka pandemije
BERLIN - Očekivanja njemačkih potrošača na pragu listopada dosegnula su najvišu razinu od početka pandemije covida 19, pokazali su u utorak rezultati istraživanja agencije za istraživanje tržišta GfK.
Vlada: Uplata predujma od 818,4 milijuna eura najveća dosad u državni proračun
UPLATA
Vlada: Uplata predujma od 818,4 milijuna eura najveća dosad u državni proračun
ZAGREB - Europska komisija isplatila je predujam Hrvatskoj iz Mehanizma oporavka i otpornosti od 818,4 milijuna eura odnosno 6,14 milijardi kuna, što je najveća pojedinačna uplata EU-ovih sredstava u državni proračun od kad je Hrvatska članica Europske unije.
Promet industrije porastao 17,8 posto na godišnjoj razini
RAST
Promet industrije porastao 17,8 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan je promet industrije u srpnju bio za 17,8 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na lipanj pao za 0,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
STANJE
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
BERLIN - Nova njemačka vlada naslijedit će gospodarstvo koje posljednjih mjeseci bilježi ubrzani rast aktivnosti, pokazalo je u ponedjeljak izvješće središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE