GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eurozona početkom godine bila u recesiji, pokazuju revidirani podaci Eurostata

Eurozona početkom godine bila u recesiji, pokazuju revidirani podaci Eurostata
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2023 / 16:59
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Eurozona je bila u recesiji početkom 2023., prema podacima Eurostata revidiranim naniže

Eurozona je početkom ove godine ušla u tehničku recesiju s padom BDP-a u dva uzastopna kvartala, s 0,1 posto između siječnja i ožujka nakon istog pada od listopada do prosinca, pokazuju danas objavljeni revidirani podaci europske statističke agencije Eurostat.

Eurostat je do sada naveo da je u zadnjem tromjesečju 2022. došlo do stagnacije u odnosu na prethodni kvartal, a da je u prvom kvartalu 2023. zabilježen rast od 0,1 posto.

Revizija podataka prema dolje uvelike se objašnjava nedavnim lošim podacima iz Njemačke, koja je kao najveće europsko gospodarstvo krajem svibnja objavila da je u recesiji uzrokovanoj poteškoćama u industriji.

Najnoviji podaci Eurostata smanjuju izglede za cijelu godinu.

Europska komisija je sredinom svibnja prognozirala rast od 1,1 posto u 2023. u 20 zemalja koje imaju zajedničku europsku valutu.

Međutim, ta brojka sada izgleda "optimistična", rekla je Charlotte Montpellier, ekonomistica u ING banci. Za cijelu godinu predviđa rast od samo 0,5 posto.

"Od proljeća su svi podaci loši", istaknula je, ukazujući prije svega na njemačku industrijsku proizvodnju i nove narudžbe.

Ona smatra da je europsko gospodarstvo u fazi stagnacije, jer je zbog energetskog šoka imalo poteškoća kroz zimu. Iako su cijene plina i nafte posljednjih mjeseci pale, prošlogodišnji rast cijena znatno je utjecao na povjerenje kućanstava, što je smanjilo potrošnju.

Inflacija je i dalje visoka na 6,1 posto u svibnju, iako je smanjena, a rastuće cijene utječu na prehrambene proizvode, proizvodnju i usluge.

Na europsko gospodarstvo utječe i povećanje kamata Europske središnje banke, što smanjuje potražnju za kreditima i koči investicije, posebice u sektoru nekretnina, što dovodi do pada građevinske aktivnosti.

U SAD-u je zabilježeno usporavanje gospodarskog rasta, au Kini slabiji oporavak od očekivanog, što predstavlja opterećenje za izvoz iz Europe.

Tagovi: eurozona, recesija, Eurostat, ekonomija eurozone
PROČITAJ I OVO
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
PAD
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
BRUXELLES - Inflacija u eurozoni padat će ove godine brže nego što se prethodno očekivalo, nakon što se činilo da je učinak poremećaja u trgovini u Crvenom moru ublažio, prema ažuriranim procjenama Europske unije.
Inflacija u SAD-u oslabila u travnju
HLAĐENJE
Inflacija u SAD-u oslabila u travnju
WASHINGTON - Porast potrošačkih cijena u SAD-u zahladio je tijekom mjeseca travnja, prema najnovijim podacima Ureda za statistiku rada objavljenim u srijedu ujutro.
Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
RAST
Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju realno veći za 2,1 posto nego u istom razdoblju lani. Prema desezoniranim podacima koji se koriste za usporedbu u EU, međugodišnji rast iznosio je 1,8 posto, dok je gospodarska aktivnost na tromjesečnoj razini stagnirala, objavio je Državni ured za statistiku.
Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
ZAGREB - Europska komisija je u proljetnim ekonomskim prognozama znatno povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 3,3 posto, što je drugi najveći rast među članicama EU-a.
Proizvođačke cijene u travnju u SAD-u nadmašile očekivanja
SIGNALI
Proizvođačke cijene u travnju u SAD-u nadmašile očekivanja
WASHINGTON - Proizvođačke cijene u SAD-u u travnju su porasle više od očekivanog, potaknute snažnim rastom cijena usluga i roba, što ukazuje na to da je inflacija i dalje visoka na početku drugog tromjesečja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE