GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eurozona ponovo klizi prema recesiji

Eurozona ponovo klizi prema recesiji
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2021 / 15:46
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u veljači je ponovno smanjeno i klizi prema novoj recesiji zbog kontinuiranog pritiska koronaograničenja na uslužni sektor, ali direktori su optimistični, pokazalo je u srijedu izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.

Konačni Markitov ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji obuhvaća proizvodni i sektor usluga u 19-članom gospodarstvu, u veljači je uvećan za bod, na 48,8 bodova. Prvotna procjena pokazivala je blaži rast indeksa, na 48,1 bod.

Kreće se tako i dalje ispod 50 bodova, signalizirajući pad aktivnosti, četvrti mjesec zaredom.

“Eurozona je na putu nove recesije budući da poslovne aktivnosti četvrti mjesec zaredom bilježe pad”, zaključuje Chris Williamson, glavni ekonomist u IHS Markitu.

Rast indeksa najvećim se dijelom pripisuje gotovo rekordnom rastu aktivnosti u proizvodnom sektoru budući da su tvornice ostale otvorene.

Uteg je pak dominantan sektor usluga, koji je najviše pogođen mjerama zaključavanja, pokazuje izvješće.

Zemlje članice i dalje bilježe veliki broj novozaraženih i vlade ne popuštaju mjere zaključavanja u sektoru ugostiteljstva i zabave, pozivajući građane da ostanu kod kuće, podsjeća Reuters.

Indeks PMI za uslužni sektor eurozone u veljači je uvećan za 0,3 boda, na 45,7 bodova, čime je Markit povisio za bod preliminarnu procjenu, no čvrsto se i dalje kreće znatno ispod 50 bodova, u području pada aktivnosti.

"Dok su mnoge ugostiteljske tvrtke u uslužnom sektoru u problemima zbog ograničenja povezanih s covidom-19, proizvodnom sektoru ide dobro, što ublažava efekte mjera zaključavanja u ukupnom gospodarstvu”, objašnjava Williamson.

Među dobrim vijestima izdvaja se pak blago oživljavanje zapošljavanja u uslužnim tvrtkama koje su u veljači prvi put povećale broj zaposlenih od prošlogodišnje veljače, netom prije no što je prvi val pandemije zahvatio Europu.

Indeks koji mjeri zapošljavanje u sektoru usluga porastao je na 50,2 boda, sa 49,8 bodova.

Poslovno povjerenje u eurozoni na najvišim je razinama u tri godine.

Iako su kampanju cijepljenja u EU poremetile smanjene isporuke cjepiva, odgode i sporadični otpor građana, čelnici kompanija u eurozoni optimistični su u pogledu aktivnosti u idućim mjesecima, očekujući da će se ti problemi riješiti.

Optimizam u vezi bliske budućnosti očituje se u skoku odgovarajućeg indeksa na 67 bodova, sa 64,2 boda u siječnju.

"Nade da će cijepljenje biti uspješno a mjere povezane s prevencijom covida 19 znatno ublažene potaknule su jačanje poslovnog povjerenja na najvišu razinu u tri godine”, primjećuje ekonomist Markita.

Tagovi: eurozona, recesija
PROČITAJ I OVO
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE