GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan

Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2020 / 07:57
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – U prvom tjednu u kojem su mogli tražiti potporu za skraćeni tjedan poslodavci su taj zahtjev podnijeli za više radnika nego što je to bio slučaj u posljednjih desetak godina, kad je Hrvatska kroz različite modele imala tu vrstu potpore.

Za tu je potporu, odgovorio nam je Hrvatski zavod za zapošljavanje, od 1. do 7. srpnja stigao zahtjev 81 poslodavca za ukupno 4.404 radnika. U posljednjih desetak godina u potporu skraćenog radnog vremena bio je uključen 2.151 radnik.

Tako je u korona krizi samo u prvom tjednu stigla prijava za dvostruko više radnika koji bi mogli imati skraćeni radni tjedan, primjerice tako što tjedno rade četiri dana, ali zadržavaju postojeću plaću jer im dio troškova te plaće, do dvije tisuće kuna po radniku, snosi država, piše Novi list.

Najviše je zahtjeva, što se i očekivalo, stiglo iz prerađivačke industrije koja je suočena sa smanjenjem narudžbi. Prema podacima HZZO-a od 81 poduzeća koji je podnio zahtjev ta potporu skraćenog radnog tjedna, čak 46 zahtjeva je iz prerađivačke industrije. Zahtjevi koji su pristigli u srpnju zapravo se odnose na lipanj i država će već za taj mjesec poslodavcima pomoći u isplati plaća.

Pravo na ovu potporu imaju tvrtke kojima su prihodi za mjesec za koji traže pomoć pali više od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, s tim da poslodavci koji zapošljavaju od deset do 50 radnika moraju skratiti radni tjedan za najmanje 20 posto radnika, dok oni s više od 50 radnika skraćuju radni tjedan za najmanje deset posto radnika.

Država je propisala i to da tvrtke koje koriste ovu potporu ne mogu isplatiti dividendu do kraja sljedeće godine. Potporu skraćenog radnog tjedna mogu tražiti i poduzetnici koji zapošljavaju do devet radnika, i oni po radniku mogu dobiti do dvije tisuće kuna mjesečno, ali je za njih uvjet da su u lipnju u odnosu na lipanj prošle godine imali pad prihoda iznad 50 posto.

I dok je za tvrtke iznad deset zaposlenih odlučeno da će se potpora moći tražiti, a isplaćivat će se do kraja godine, zasad je sigurno da će je mikropoduzetnici moći tražiti samo u srpnju za lipanj.

Osim potpore skraćenog radnog vremena država je u lipnju nastavila isplaćivati i potporu od četiri tisuće kuna i 1.460 kuna za doprinose za tvrtke koje posluju u sektorima koje su posebice pogođene korona krizom, poput ugostiteljstva, smještaja, prometa ili organizacije događaja. Tvrtke iz tih sektora koje imaju više od 50 posto pada prometa mogle su i za lipanj ostvariti potporu za očuvanje radnih mjesta i u HZZ je stigao 23.801 zahtjev.

– Do sada je isplaćeno 11.827.127,28 kn za 772 poslodavca i 3.016 radnika. Najviše je potpora do sada odobreno poslodavcima u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (266), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (91), prijevozu i skladištenju (85) te trgovini na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala (81), odgovorili su na naš upit o isplati te potpore iz Zavoda za zapošljavanje.

Dodaju da su ostali zahtjevi u obradi i da je prema obrađenim predmetima za isplatu rezervirano više od 43 milijuna kuna. Uvjet je bio pad prihoda od 50 posto u svibnju ove godine u odnosu na svibanj 2019. godine.

Aktiviranje gospodarstva, ali i ograničavanje djelatnosti za koje se potpora može tražiti te podizanje pada prihoda s 20 na 50 posto smanjili su broj zahtjeva za ovu mjeru na gotovo četvrtinu u odnosu na prethodni mjesec.

Naime, u lipnju je potpore za srpanj ostvarilo gotovo sto tisuća poslodavaca za više od 474 tisuće radnika. Za travanj je tu potporu primilo sto tisuća radnika više.

No, po svemu sudeći, država će tu potporu isplaćivati i za srpanj, a mogućnost da se ona nastavi najavljivali su već ranije resorni ministar Josip Aladrović, a jučer na sjednici Vlade i premijer Andrej Plenković. On je kazao da je Vlada dosad za tu mjeru isplatila radnicima 5,7 milijardi kuna, a da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava s HZZ-om nastavlja s potporama za sektore kojima je potrebno dodatno izaći u susret, poput prometa, ugostiteljstva, turizma, hotelijerstva te organizacije raznih događaja.

Tako bi se odluka o produženju mjere potpore za očuvanje radnih mjesta mogla donijeti već do kraja ovog tjedna. Ona će se i dalje odnositi na posebno pogođene sektore kao i u lipnju, ali bi se mogli promijeniti uvjeti pa bi umjesto pada prihoda od 50 posto za pomoć u isplati plaća u srpnju uvjet mogao biti pad prihoda od 60 posto.

Tagovi: potpore za kraćeni radni tjedan, prerađivačka industrija, Josip Aladrović, Andrej Plenković, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
ECB: Ulazak u ERM II potaknut će institucionalne reforme u Hrvatskoj
REFORME
ECB: Ulazak u ERM II potaknut će institucionalne reforme u Hrvatskoj

FRANKFURT - Hrvatska se ulaskom u Europski tečajni mehanizam II (ERM II) obvezala na dodatne reformske mjere koje bi trebale ublažiti rizike na njezinom putu u eurozonu i stvoriti preduvjete za efikasniju alokaciju kapitala u proizvodne tvrtke umjesto u rentne sektore, stoji u analizi Europske središnje banke.

U SAD-u u srpnju otvoreno 1,8 milijuna novih radnih mjesta
TRŽIŠTE RADA
U SAD-u u srpnju otvoreno 1,8 milijuna novih radnih mjesta

WASHINGTON - Američki su poslodavci u srpnju neto otvorili 1,8 milijuna radnih mjesta, znatno manje u odnosu na lipanjski rekord, pokazali su u petak podaci ministarstva rada.

Vučić: Paket pomoći privredi – 12% BDP
POMOĆ
Vučić: Paket pomoći privredi – 12% BDP
BEOGRAD - Ukupan paket pomoći privredi sa današnjom isplatom 60 odsto minimalne zarade, biće 5,8 milijardi evra ili 12 odsto BDP-a, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom početka isplate prvog minimalca iz drrugog paketa državne pomoći.
Potražnja podupire oporavak njemačkog izvoza i proizvodnje
OPORAVAK
Potražnja podupire oporavak njemačkog izvoza i proizvodnje
BERLIN - Izvozna potražnja poduprla je i u lipnju oporavak njemačke industrije od šoka koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazali su podaci objavljeni u petak.
Slovenski izvoz u prvom polugodištu manji za 5,6 posto
PAD
Slovenski izvoz u prvom polugodištu manji za 5,6 posto
LJUBLJANA - Slovenski izvoz u prvoj polovici ove godine iznosio je 15,9 milijardi eura, što je 5,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je u petak državni statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE