GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo na kakve će potpore i pomoć moći računati klubovi i kafići

Evo na kakve će potpore i pomoć moći računati klubovi i kafići
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2020 / 08:07
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Djelatnosti koje će biti zatvorene odlukom lokalnog, regionalnog ili nacionalnog stožera 14 ili manje dana moći će dobiti potporu od 2000 kuna po radniku, a za više od 14 dana 4000 kuna neto, a isto će moći dobiti i one djelatnosti kojima je odlukom stožera civilne zaštite ograničen rad, ali uz dokaz pada prihoda od najmanje 60 posto, poput noćnih klubova, kafića i barova kojima je jučer ponovno ograničeno radno vrijeme.

Doznaje to nakon Jutarnji list što je jučer održan sastanak Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji potvrđuje produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta koje je premijer najavio prošli tjedan.

Iz HZZ-a napominju kako poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, gradova ili općina) ne trebaju dokazivati da su imali pad prihoda/primitaka za najmanje 60 posto, te mogu koristiti potporu od 2000 kuna za 14 ili manje dana, ili 4000 kuna za više od 14 dana, dok će one djelatnosti kojima je ograničen rad odlukom Stožera morati dostaviti dokumentaciju o poteškoćama u poslovanju, odnosno morat će imati pad prihoda 60 posto ili više.

Ova mjera odnosi se na sve djelatnosti.

Podsjetimo, 13. kolovoza Stožer je donio odluku kojom se uvodi nužna mjera ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije “barovi” (noćni klub, noćni bar, disco-bar, caffe bar i slično) u trajanju od 10 dana. Ta je mjera produljena do 7. rujna, a jučer je ponovno donesena izmjena odluke o primjeni ograničenog radnog vremena do ponoći i to do 22. rujna.

Ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog stožera, Davor Božinović, rekao je da situacija još nije takva da bi se mogle ukidati mjere.

- Donesena je odluka o produljenju mjera koje se tiču radnog vremena noćnih klubova i ona će biti na snazi do 22. rujna, naravno, hoće li se produljivati ovisi o epidemiološkoj situaciji - kaže Božinović.

Lokalni stožeri i dalje šalju svoje zahtjeve prema nacionalnom, a posljednja u nizu je Ličko-senjska županija, koja je dobro prošla tijekom gotovo cijele epidemije. Ipak sada traže strože mjere za Otočac, i to obvezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima kao i ograničavanje broja ljudi na obiteljskim okupljanjima.

Proboj virusa dogodio se u još jednu zdravstvenu ustanovu, Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj. Ravnatelj bolnice, Goran Roić, za Jutarnji list je rekao kako je anesteziološki tehničar simptome razvio 4. rujna, te je promptno testiran, a nalazi su pokazali prisustvo virusa covida-19.

- Poduzete su sve epidemiološke mjere, krizni stožer naše bolnice odmah je obavijestio epidemiologe, obavljen je razgovor s djelatnikom te je utvrđeno da u samoizolaciju treba ići 14 djelatnika i šestero malih pacijenata - kaže Roić. Od malih pacijenata, koji su bili u kontaktu s oboljelim, petero je ambulantnih, a jedno dijete je na bolničkom liječenju. Što se tiče zaposlenika, riječ je o anesteziološkim tehničarima, instrumentarkama i medicinskoj sestri.

- Svi kontakti su testirani, a srećom niti jedan od djelatnika zasad nije pozitivan. Za male pacijente uskoro očekujemo nalaze - kaže Roić.

Dodaje da se posao u operativnom traktu obavlja, ali je reduciran.

To znači da će se odvijati sve operacije čije bi odgađanje moglo narušiti zdravlje, a odvijaju se i velike operacije. Prijem hitnih bolesnika je osiguran 24 sata, a sve druge bolničke djelatnosti odvijaju se kao i inače.

Tagovi: pomoć za kafiće i klubove, Nacionalni stožer, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
OBJAŠNJENJE
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić na sastanku s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) u utorak nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka, a komentirao je zašto nije udovoljio njihovim zahtjevima.
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
BEZ DOGOVORA
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
ZAGREB - Predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu”.
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
SIROVINE
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
PEKING - Rast dobiti u kineskim industrijskim kompanijama usporio je u lipnju četvrti mjesec zaredom, zbog visokih cijena sirovina koje su pritisnule marže tvornica i ukazale na određenu slabost u oporavku drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju lipnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.563.484 osoba što je za 1,5% više u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 3,4%.
U njemačkoj industriji očekuju rast izvoza
OČEKIVANJA
U njemačkoj industriji očekuju rast izvoza
MUENCHEN - Trajanje pandemije i stalni nedostatak integriranih sklopova ili čipova ipak nije prigušilo izvozna očekivanja u njemačkom proizvodnom sektoru, izvijestio je u utorak ekonomski istraživački institut Ifo sa sjedištem u Muenchenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE