GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed očekuje nastavak slabijeg američkog rasta

Fed očekuje nastavak slabijeg američkog rasta
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2023 / 10:48
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Federalne rezerve (Fed) objavile su u srijedu svoju tzv. bež knjigu, koja je zbirka izvješća regionalnih podružnica Feda o gospodarskim kretanjima. U ovom izvješću napominje da se u narednim mjesecima očekuje nastavak slabog gospodarskog rasta.

Ukupna gospodarska aktivnost bila je relativno nepromijenjena u odnosu na prethodno izvješće, temeljeno na izvješćima regionalnih podružnica Feda New York, Boston, Kansas City, Atlanta, Philadelphia, Cleveland, Richmond, Chicago, St. Louisu, Minneapolisu, San Franciscu i Dallasu zaključio Fed.

Pet regionalnih banaka izvijestilo je o blagom ili skromnom povećanju ukupne gospodarske aktivnosti, šest je izvijestilo o nepromijenjenoj aktivnosti, a jedna je izvijestila o značajnom padu. Općenito, izrazili su očekivanja da se očekuje nizak rast u nadolazećim mjesecima.

Potrošnja je blago porasla jer su neki trgovci izvijestili o jačoj blagdanskoj prodaji. Drugi trgovci na malo upozorili su da visoka inflacija nastavlja nagrizati kupovnu moć potrošača, osobito među kućanstvima s niskim i srednjim prihodima.

Prodaja automobila u prosjeku je bila nepromijenjena, ali neki trgovci primijetili su da je povećana dostupnost vozila potaknula prodaju.

Međutim, turistička putovanja su se povećala, proizvodna industrija je doživjela smanjenje proizvodnje, a prekidi u opskrbnom lancu su se smanjili u mnogim okruzima.

Tržišta nekretnina nastavila su slabiti, a prodaja i izgradnja su u padu u svim županijama.

Većina podružnica izvijestila je da je potražnja za stambenim hipotekarnim kreditima i dalje slaba, dok su neke izvijestile da se potražnja za kreditima smanjila zbog viših troškova.

Energetska aktivnost nastavila je umjereni rast, dok su uvjeti u poljoprivredi uglavnom ostali nepromijenjeni ili poboljšani.

Zapošljavanje je nastavilo rasti umjerenim tempom u većini regija. Dok su neki primijetili povećanje dostupnosti radne snage, tvrtke su nastavile izvještavati o poteškoćama u popunjavanju slobodnih radnih mjesta. Mnoge tvrtke nisu bile voljne otpuštati radnike iako je potražnja za njihovom robom i uslugama smanjena.

Zbog stalno zaoštrenih uvjeta na tržištu rada, pritisci na plaće i dalje su visoki u svim segmentima, iako je pet zavoda izvijestilo da su ti pritisci donekle oslabili.

Cijene su umjereno porasle u većini regija, ali je tempo rasta usporen u usporedbi s nedavnim izvještajnim razdobljima. Proizvođači u mnogim regijama izvijestili su o daljnjem smanjenju troškova prijevoza i cijena sirovina, uključujući čelik i drvo.

Mnogi trgovci na malo ukazali su na veće poteškoće u prenošenju povećanja troškova, što ukazuje na veću osjetljivost potrošača na cijene. Osim toga, neki trgovci ponudili su više popusta i promocija nego prije godinu dana kako bi premjestili robu i očistili višak zaliha. Općenito, u svim regijama očekuje se daljnje usporavanje rasta cijena u sljedećoj godini.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
PRIČUVE
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke je na kraju prosinca 2022. iznosila 246,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini ukupna aktiva HNB-a porasla je za 16,5 mlrd. kuna ili 7,2%, najviše od lipnja 2020.
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE