GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed podigao kamatnu stopu, prvi put od kraja 2018.

Fed podigao kamatnu stopu, prvi put od kraja 2018.
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2022 / 21:39
Autor: SEEbiz / Tanjug
WASHINGTON - Federalne rezerve (Fed) podigle su danas svoju referentnu kamatnu stopu kako bi se suočile s najvećom inflacijom u posljednjih 40 godina i izgledima da se ona pogorša zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Fed je odlučio podići kratkoročnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova tako da će ona biti između 0,25 i 0,50 posto, a odluku je Odbor za monetarnu politiku donio gotovo jednoglasno.

Federalne rezerve SAD-a priopćile su da su gospodarska aktivnost i zaposlenost nastavili jačati od posljednjeg sastanka 25. i 26. siječnja. No, banka je istaknula da inflacija ostaje visoka uz neravnomjernu ponudu i potražnju.

Monetarna institucija za 2022. predviđa inflaciju od 4,33 posto, što je gotovo dvostruko više nego što je bila prognozirano krajem siječnja.

Nakon dvodnevnog sastanka, Fed-ov odbor za monetarnu politiku istaknuo je rizike koje predstavljaju ruska vojna invazija na Ukrajinu i sankcije.

"Kratkoročno, invazija i povezani događaji mogli bi staviti dodatni pritisak na rastuću inflaciju i negativno utjecati na gospodarsku aktivnost", stoji u priopćenju.

Dužnosnici banke predviđaju dodatno povećanje kamatnih stopa ove godine, te manji porast bruto domaćeg proizvoda za 2022. godinu nego što je prethodno bilo predviđeno, očekujući da će iznositi 2,8 posto umjesto 4,0 posto koliko je ranije bilo predviđeno.

U ožujku 2020., Fed je gotovo spustio svoju kamatnu stopu na nulu kako bi podržao gospodarstvo koje se tada suočilo sa širenjem koronavirusa.

Međutim, u posljednjih godinu dana, američko gospodarstvo pogodio je val rasta cijena.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell rekao je da će institucija učiniti sve što može da obuzda inflaciju, a da istovremeno ne blokira gospodarski razvoj.

Tržišta očekuju da će ove godine kamatne stope biti podignute sedam puta, čime bi se referentna kamatna stopa podigla na oko 1,75 posto.

Fed je posljednji put povisio kamatne stope u prosincu 2018., usred trgovinskog rata s Kinom. Tu odluku oštro je kritizirao tadašnji predsjednik Donald Trump.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE