GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed snažno podigao inflacijska očekivanja i najavljuje rast kamata za 2023.

Fed snažno podigao inflacijska očekivanja i najavljuje rast kamata za 2023.
SMJERNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 20:54
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Federalne rezerve u srijedu su znatno povećale svoja očekivanja o inflaciji ove godine i iznijele vremenski okvir kada će sljedeći put povećati kamatne stope.

Međutim, središnja banka nije dala naznake kada će početi smanjivati svoj agresivni program otkupa obveznica.

Kao što se i očekivalo, Savezni odbor za otvoreno tržište koji donosi politike jednoglasno je ostavio referentnu stopu kratkoročnog zaduživanja usidrenu blizu nule. No, dužnosnici su nagovijestili da bi do povećanja stope moglo doći 2023. godine, nakon što su u ožujku izjavili da se porast neće dogoditi barem do 2024. Takozvana točkasta ploha očekivanja pojedinih članova ukazala je na dva povećanja 2023. godine.

Iako je Fed povećao očekivanu inflaciju na 3,4%, što je za puni postotni bod više od projekcije u ožujku, u izjavi nakon sastanka i dalje se kaže da su inflacijski pritisci "prolazni".

"To nije ono što je tržište očekivalo", rekao je James McCann, zamjenik glavnog ekonomista u Aberdeen Standard Investmentsu. "Fed sada signalizira da će stope morati rasti prije i brže, a njihova prognoza sugerira dva povećanja 2023. Ova promjena u stavu malo se podudara s nedavnim Fedovim tvrdnjama da je nedavni skok inflacije privremen."

Tržišta su reagirala na vijesti Feda, padom dionica i većim prinosima državnih obveznica.

Čak i s povišenom prognozom za ovu godinu, odbor još uvijek vidi da će inflacija dugoročno biti u trendu do cilja od 2%.

"Očekujemo kako će se inflacija spustiti ... suvislo prema našem cilju", rekao je predsjednik Feda Jerome Powell na svojoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

No Powell je rekao da neke od dinamika povezanih s ponovnim otvaranjem "povećavaju mogućnost da se inflacija pokaže višom i postojanijom nego što predviđamo."

Dužnosnici su povećali svoja očekivanja BDP-a za ovu godinu na 7% sa 6,5% ranije. Procjena nezaposlenosti ostala je nepromijenjena na 4,5%.

Izjava je ublažila neke od jezika prethodnih izjava od krize Covid-19. Od prošle godine, FOMC je rekao da pandemija "uzrokuje ogromne ljudske i ekonomske poteškoće diljem Sjedinjenih Država i širom svijeta".

U izjavi od srijede umjesto toga zabilježen je napredak koji su cijepljenja postigla protiv te bolesti, napominjući da su "pokazatelji ekonomske aktivnosti i zaposlenosti ojačali. Sektori koji su najnepovoljniji pandemijom i dalje su slabi, ali pokazali su poboljšanje. "

Investitori su pomno promatrali sastanak tražeći izjave o tome kako dužnosnici Feda vide gospodarstvo koje se brzo širi od dubine pandemijske krize 2020. godine.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, američka ekonomija, kineska ekonomija, inflacija
PROČITAJ I OVO
Ispunjavanje mjerila za uvođenje eura teče prema planu
UVOĐENJE EURA
Ispunjavanje mjerila za uvođenje eura teče prema planu
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu da ispunjavanje mjerila vezanih uz obveze Hrvatske preuzete nakon ulaska u europski tečajni mehanizam ERM II teče prema planu te najavio da će na sjednici Vlada ovoga tjedna donijeti smjernice za limite proračuna u iduće tri godine.
MMF podigao prognoze rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju
PROGNOZE
MMF podigao prognoze rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) je zadržao prognozu globalnog rasta od šest posto u 2021. s time da je povećao izglede za SAD i druga vodeća gospodarstva, a smanjio za zemlje u razvoju koje se bore s rastućim brojem zaraženih koronavirusom.
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
NAJAVE
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako prvih 819 milijuna eura europskih sredstava vezano za Nacionalni plan oporavka i otpornosti možemo očekivati u rujnu ili početkom listopada.
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
OBJAŠNJENJE
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić na sastanku s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) u utorak nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka, a komentirao je zašto nije udovoljio njihovim zahtjevima.
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
BEZ DOGOVORA
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
ZAGREB - Predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu”.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE