GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed snažno podigao inflacijska očekivanja i najavljuje rast kamata za 2023.

Fed snažno podigao inflacijska očekivanja i najavljuje rast kamata za 2023.
SMJERNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 20:54
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Federalne rezerve u srijedu su znatno povećale svoja očekivanja o inflaciji ove godine i iznijele vremenski okvir kada će sljedeći put povećati kamatne stope.

Međutim, središnja banka nije dala naznake kada će početi smanjivati svoj agresivni program otkupa obveznica.

Kao što se i očekivalo, Savezni odbor za otvoreno tržište koji donosi politike jednoglasno je ostavio referentnu stopu kratkoročnog zaduživanja usidrenu blizu nule. No, dužnosnici su nagovijestili da bi do povećanja stope moglo doći 2023. godine, nakon što su u ožujku izjavili da se porast neće dogoditi barem do 2024. Takozvana točkasta ploha očekivanja pojedinih članova ukazala je na dva povećanja 2023. godine.

Iako je Fed povećao očekivanu inflaciju na 3,4%, što je za puni postotni bod više od projekcije u ožujku, u izjavi nakon sastanka i dalje se kaže da su inflacijski pritisci "prolazni".

"To nije ono što je tržište očekivalo", rekao je James McCann, zamjenik glavnog ekonomista u Aberdeen Standard Investmentsu. "Fed sada signalizira da će stope morati rasti prije i brže, a njihova prognoza sugerira dva povećanja 2023. Ova promjena u stavu malo se podudara s nedavnim Fedovim tvrdnjama da je nedavni skok inflacije privremen."

Tržišta su reagirala na vijesti Feda, padom dionica i većim prinosima državnih obveznica.

Čak i s povišenom prognozom za ovu godinu, odbor još uvijek vidi da će inflacija dugoročno biti u trendu do cilja od 2%.

"Očekujemo kako će se inflacija spustiti ... suvislo prema našem cilju", rekao je predsjednik Feda Jerome Powell na svojoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

No Powell je rekao da neke od dinamika povezanih s ponovnim otvaranjem "povećavaju mogućnost da se inflacija pokaže višom i postojanijom nego što predviđamo."

Dužnosnici su povećali svoja očekivanja BDP-a za ovu godinu na 7% sa 6,5% ranije. Procjena nezaposlenosti ostala je nepromijenjena na 4,5%.

Izjava je ublažila neke od jezika prethodnih izjava od krize Covid-19. Od prošle godine, FOMC je rekao da pandemija "uzrokuje ogromne ljudske i ekonomske poteškoće diljem Sjedinjenih Država i širom svijeta".

U izjavi od srijede umjesto toga zabilježen je napredak koji su cijepljenja postigla protiv te bolesti, napominjući da su "pokazatelji ekonomske aktivnosti i zaposlenosti ojačali. Sektori koji su najnepovoljniji pandemijom i dalje su slabi, ali pokazali su poboljšanje. "

Investitori su pomno promatrali sastanak tražeći izjave o tome kako dužnosnici Feda vide gospodarstvo koje se brzo širi od dubine pandemijske krize 2020. godine.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, američka ekonomija, kineska ekonomija, inflacija
PROČITAJ I OVO
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
Kineska ekonomija snažno započela godinu
SNAŽAN RAST
Kineska ekonomija snažno započela godinu
PEKING - Kineski ekonomski podaci za prva dva mjeseca ove godine objavljeni u ponedjeljak nadmašili su očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE