GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fedov najmjerodavniji pokazatelj američke inflacije u travnju ostao nepromijenjen

Fedov najmjerodavniji pokazatelj američke inflacije u travnju ostao nepromijenjen
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2024 / 20:09
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Inflacija temeljena na privatnoj potrošnji (PCE) u Sjedinjenim Američkim Državama dosegla je u travnju 2,7 posto, što je jednako kao iu ožujku, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.

Podaci su u skladu s očekivanjima tržišta, javljaju strane tiskovne agencije. Američka središnja banka (Fed) ovaj pokazatelj inflacije najviše uzima u obzir u svojoj monetarnoj politici.

Poskupljenje u travnju najvećim je dijelom posljedica poskupljenja usluga koje su porasle za 3,9 posto. Roba je poskupjela samo 0,1 posto, hrana 1,3 posto, a energija tri posto.

Na mjesečnoj razini inflacija je dosegnula 0,3 posto, što je također jednako kao i u ožujku.

Ne uzimajući u obzir cijene hrane i energije, ja temeljna inflacija prema PCE pokazatelju u travnju je na godišnjoj razini dosegnula 2,8 posto, a na mjesečnoj 0,2 posto. I to je bilo u skladu s očekivanjima te predstavlja istu dinamiku kao i prethodni mjesec.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, današnja objava Federalnih rezervi, koja cilja na srednjoročni cilj od dva posto inflacije, najvjerojatnije će je potaknuti da zadrži visoke kamatne stope i tijekom ljeta. Središnji bankari, predvođeni predsjednikom Feda Jeromeom Powellom, već nekoliko tjedana nagovještavaju da će središnja kamatna stopa još neko vrijeme ostati nepromijenjena.

U međuvremenu, analitičari, a posebno burzovni ulagači i američki predsjednik Joe Biden, nadaju se da bi banka već na ljeto mogla započeti ciklus snižavanja kamata.

Tagovi: INFLACIJA, FED, AMERIKA, EKONOMIJA, PCE
PROČITAJ I OVO
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
SIGNALI
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u europodručju u srpnju je praktički stagnirala, pokazalo je istraživanje analitičke tvrtke S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE