GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2020 / 13:04
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Fitch Ratings je potvrdio kreditni rejting Republike Slovenije na A (stabilni izgledi).

Ovo je treća potvrda kreditnog rejtinga Republike Slovenije od izbijanja pandemije COVID-19; u travnju su ocjenu potvrdili Moody's (Baa1, pozitivna prognoza), a u lipnju Standard & Poor's (AA-, stabilna prognoza).

Potvrđujući ocjenu, Fitch Ratings priznaje snažnu političku i institucionalnu učinkovitost Slovenije i dobru usredotočenost na razvoj zdravstvene zaštite, obrazovanja i ljudskog razvoja uopće. Stabilni izgledi za procjenu odražavaju otpornost slovenskog gospodarstva na učinke pandemije COVID-19, koju je Slovenija izgradila posljednjih godina uspješno rješavajući vanjsku, financijsku i fiskalnu neravnotežu. Uspješni odgovori fiskalne politike u prošlosti izgradili su uvjerenje da će fiskalni deficit koji je posljedica mjera ublažavanja epidemije biti saniran kada kriza Covid-19 počne da propada.

S gledišta makroekonomskih pokazatelja, agencija predviđa da će se gospodarski rast u 2020. smanjiti za 7,1% BDP-a, a da će se u 2021. rast već očekivati na 4,9%. Prema projekcijama Agencije, deficit opće države u 2020. godini iznosit će 7,8% BDP-a zbog mjera protiv epidemije, ali očekuje se da će početi opadati 2021. godine. Zbog toga se, naravno, javni dug procjenjuje na 80,3% BDP-a krajem 2020. i počet će se postupno smanjivati 2021. Uz to, agencija priznaje da je slovenski financijski sustav podržan likvidnim i kapitalno adekvatnim bankarskim sustavom. učinkovito suzbijanje epidemije.

Razlozi povoljnih projekcija makroekonomskih pokazatelja, prema agenciji, leže u učinkovitim vladinim mjerama za održavanje gospodarstva relativno kratkim, u opsežnim programima potpore koji smanjuju učinke epidemije na tržište rada i pomažu u održavanju financiranja gospodarstva.

Tagovi: Fitch Ratings, kreditni rejting Slovenije, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem rujna u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih osoba, što je za 0,4 posto manje nego u kolovozu, a 3,6 posto manje nego krajem lanjskog rujna, dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 8,8 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Plenković: Dali smo novac privatnom sektoru, zato nemamo za veledrogerije
PREMIJER
Plenković: Dali smo novac privatnom sektoru, zato nemamo za veledrogerije
ZAGREB - Premijera Plenkovića su na presici novinari pitali kakvu poruku šalju građanima koje ovršuju dok u isto vrijeme država ne plaća svoje račune.
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZARADE
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz je iznosila 6.723 kune, što je realno 0,1 posto više u odnosu na srpanj, a u odnosu na lanjski kolovoz više za 3,1 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).
Poljska ekonomija mogla bi pasti i u 2021.
CRNE PROGNOZE
Poljska ekonomija mogla bi pasti i u 2021.
VARŠAVA - Poljsko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti po dvostruko većoj stopi no što u vladi predviđaju a pad bi se mogao nastaviti i u 2021. ako se epidemija Covida-19 nastavi brzo širiti, upozorila je u utorak guvernerka središnje banke.
Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
PREMIJER
Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
ZAGREB - Dvije tisuće kuna po radniku dobit će poslodavac kojemu je promet pao za 40 posto. Oni kojima je pao za 45 do 50 posto dobit će potporu po radniku od 2.500 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE