GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2020 / 13:04
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Fitch Ratings je potvrdio kreditni rejting Republike Slovenije na A (stabilni izgledi).

Ovo je treća potvrda kreditnog rejtinga Republike Slovenije od izbijanja pandemije COVID-19; u travnju su ocjenu potvrdili Moody's (Baa1, pozitivna prognoza), a u lipnju Standard & Poor's (AA-, stabilna prognoza).

Potvrđujući ocjenu, Fitch Ratings priznaje snažnu političku i institucionalnu učinkovitost Slovenije i dobru usredotočenost na razvoj zdravstvene zaštite, obrazovanja i ljudskog razvoja uopće. Stabilni izgledi za procjenu odražavaju otpornost slovenskog gospodarstva na učinke pandemije COVID-19, koju je Slovenija izgradila posljednjih godina uspješno rješavajući vanjsku, financijsku i fiskalnu neravnotežu. Uspješni odgovori fiskalne politike u prošlosti izgradili su uvjerenje da će fiskalni deficit koji je posljedica mjera ublažavanja epidemije biti saniran kada kriza Covid-19 počne da propada.

S gledišta makroekonomskih pokazatelja, agencija predviđa da će se gospodarski rast u 2020. smanjiti za 7,1% BDP-a, a da će se u 2021. rast već očekivati na 4,9%. Prema projekcijama Agencije, deficit opće države u 2020. godini iznosit će 7,8% BDP-a zbog mjera protiv epidemije, ali očekuje se da će početi opadati 2021. godine. Zbog toga se, naravno, javni dug procjenjuje na 80,3% BDP-a krajem 2020. i počet će se postupno smanjivati 2021. Uz to, agencija priznaje da je slovenski financijski sustav podržan likvidnim i kapitalno adekvatnim bankarskim sustavom. učinkovito suzbijanje epidemije.

Razlozi povoljnih projekcija makroekonomskih pokazatelja, prema agenciji, leže u učinkovitim vladinim mjerama za održavanje gospodarstva relativno kratkim, u opsežnim programima potpore koji smanjuju učinke epidemije na tržište rada i pomažu u održavanju financiranja gospodarstva.

Tagovi: Fitch Ratings, kreditni rejting Slovenije, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
RAST
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
PEKING - Kineski institut preporučio je u ponedjeljak vladi u Pekingu da za 2022. godinu odredi ciljanu stopu rasta "iznad pet posto" budući da gospodarstvo usporava u okruženju novih slučajeva zaraze koronavirusom i visokih cijena sirovina.
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
DOGOVOR
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
BRUXELLES - Ministri rada i socijalnih pitanja država članica EU-a usuglasili su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu zajedničko stajalište o minimalnim plaćama EU-a, na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
PAD
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
BERLIN - Potražnja za njemačkom robom naglo je pala u listopadu, pritisnuta dvoznamenkastim padom narudžbi iz inozemstva u uvjetima problema u nabavnim lancima i nestašice sirovina i poluproizvoda, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda.
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
DUG
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
ZAGREB - Bruto inozemni dug na kraju kolovoza iznosio je 45,3 milijarde eura, što je za 1,3 milijarde eura ili 2,8 posto više u odnosu na srpanj, a za 4,5 milijardi eura ili 11,1 posto više u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE