GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2020 / 13:04
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Fitch Ratings je potvrdio kreditni rejting Republike Slovenije na A (stabilni izgledi).

Ovo je treća potvrda kreditnog rejtinga Republike Slovenije od izbijanja pandemije COVID-19; u travnju su ocjenu potvrdili Moody's (Baa1, pozitivna prognoza), a u lipnju Standard & Poor's (AA-, stabilna prognoza).

Potvrđujući ocjenu, Fitch Ratings priznaje snažnu političku i institucionalnu učinkovitost Slovenije i dobru usredotočenost na razvoj zdravstvene zaštite, obrazovanja i ljudskog razvoja uopće. Stabilni izgledi za procjenu odražavaju otpornost slovenskog gospodarstva na učinke pandemije COVID-19, koju je Slovenija izgradila posljednjih godina uspješno rješavajući vanjsku, financijsku i fiskalnu neravnotežu. Uspješni odgovori fiskalne politike u prošlosti izgradili su uvjerenje da će fiskalni deficit koji je posljedica mjera ublažavanja epidemije biti saniran kada kriza Covid-19 počne da propada.

S gledišta makroekonomskih pokazatelja, agencija predviđa da će se gospodarski rast u 2020. smanjiti za 7,1% BDP-a, a da će se u 2021. rast već očekivati na 4,9%. Prema projekcijama Agencije, deficit opće države u 2020. godini iznosit će 7,8% BDP-a zbog mjera protiv epidemije, ali očekuje se da će početi opadati 2021. godine. Zbog toga se, naravno, javni dug procjenjuje na 80,3% BDP-a krajem 2020. i počet će se postupno smanjivati 2021. Uz to, agencija priznaje da je slovenski financijski sustav podržan likvidnim i kapitalno adekvatnim bankarskim sustavom. učinkovito suzbijanje epidemije.

Razlozi povoljnih projekcija makroekonomskih pokazatelja, prema agenciji, leže u učinkovitim vladinim mjerama za održavanje gospodarstva relativno kratkim, u opsežnim programima potpore koji smanjuju učinke epidemije na tržište rada i pomažu u održavanju financiranja gospodarstva.

Tagovi: Fitch Ratings, kreditni rejting Slovenije, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
REJTING
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
ANALIZA - Prošli tjedan trebao je obilježiti S&P Global Rating ažuriranjem kreditnog rejtinga Hrvatske.
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE