GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je kreditni rejting Slovenije A sa stabilnim izgledima. To je opravdalo brojnim prednostima zemlje, uključujući članstvo u EU-u i eurozoni, snažan gospodarski rast i snažnu fiskalnu potporu tijekom pandemije.

Prema agenciji, članstvo u EU i europodručju podupire ekonomsku i financijsku stabilnost zemlje i institucionalnu snagu. Visoka razina domaće štednje i vanjska konkurentnost pozitivno utječu na suficit tekućeg računa, a Fitch također ističe snažan gospodarski rast i snažnu fiskalnu potporu tijekom pandemije, što je zadržalo nezaposlenost na niskom nivou.

Navedene prednosti uključuju i značajnu rezervu likvidnosti, koja značajno poboljšava neto dug i financijsku fleksibilnost, kao i nizak udio duga u stranoj valuti, koji je također zaštićen od rizika tečajnih razlika, stoji u priopćenju Ministarstva financija. .

Među slabostima Agencija navodi relativno visok javni dug Slovenije, no, kako dodaju iz Ministarstva financija, navodi i da je znatno ispod prosjeka europodručja, te da Slovenija njime razborito upravlja. Prema statističkom uredu, konsolidirani bruto državni dug na kraju prošle godine iznosio je 38,85 milijardi eura odn. 74,7 posto bruto domaćeg proizvoda.

Dugoročno gledano, Slovenija je pod pritiskom troškova povezanih sa starenjem stanovništva. U vezi s ratom u Ukrajini, Fitch smatra da je najveća ranjivost Slovenije opskrba energijom.

Tagovi: Fitch, kreditni rejting Slovenije, Fitch Ratings, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Prosječna zagrebačka plaća 8.815 kuna
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.815 kuna
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za travanj ove godine iznosila je 8.815 kuna, što je porast za 6,6 posto u odnosu na travanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Čelnica MMF-a ne odbacuje mogućnost globalne recesije
RECESIJA
Čelnica MMF-a ne odbacuje mogućnost globalne recesije
WASHINGTON - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva rekla je da su se prognoze za svjetsko gospodarstvo "znatno pogoršale" od travnja, dodavši da, s obzirom na povećanu opasnost, ne može odbaciti mogućnost globalne recesije u sljedećoj godini.
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
PRIJEDLOG
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
ZAGREB - Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
MALOPRODAJA
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u svibnju nakon pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj je zamjetno porastao, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAHVALA
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zahvaljuje potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na dosadašnjoj suradnji i otvorenom dijalogu koji su u posljednjih šest godina vodili o nizu važnih tema vezanih za hrvatsko gospodarstvo te poziciju poduzetnika i privatnog sektora, a uspješnu suradnju očekuju i s novim ministrom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE