GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je kreditni rejting Slovenije A sa stabilnim izgledima. To je opravdalo brojnim prednostima zemlje, uključujući članstvo u EU-u i eurozoni, snažan gospodarski rast i snažnu fiskalnu potporu tijekom pandemije.

Prema agenciji, članstvo u EU i europodručju podupire ekonomsku i financijsku stabilnost zemlje i institucionalnu snagu. Visoka razina domaće štednje i vanjska konkurentnost pozitivno utječu na suficit tekućeg računa, a Fitch također ističe snažan gospodarski rast i snažnu fiskalnu potporu tijekom pandemije, što je zadržalo nezaposlenost na niskom nivou.

Navedene prednosti uključuju i značajnu rezervu likvidnosti, koja značajno poboljšava neto dug i financijsku fleksibilnost, kao i nizak udio duga u stranoj valuti, koji je također zaštićen od rizika tečajnih razlika, stoji u priopćenju Ministarstva financija. .

Među slabostima Agencija navodi relativno visok javni dug Slovenije, no, kako dodaju iz Ministarstva financija, navodi i da je znatno ispod prosjeka europodručja, te da Slovenija njime razborito upravlja. Prema statističkom uredu, konsolidirani bruto državni dug na kraju prošle godine iznosio je 38,85 milijardi eura odn. 74,7 posto bruto domaćeg proizvoda.

Dugoročno gledano, Slovenija je pod pritiskom troškova povezanih sa starenjem stanovništva. U vezi s ratom u Ukrajini, Fitch smatra da je najveća ranjivost Slovenije opskrba energijom.

Tagovi: Fitch, kreditni rejting Slovenije, Fitch Ratings, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
CEIZ indeks za travanj ukazuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju za 7,1 posto
SIGNALI
CEIZ indeks za travanj ukazuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju za 7,1 posto
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa u travnju sugerira da je hrvatsko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju poraslo za 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no za precizniju ocjenu trebat će pričekati vrijednosti tog indeksa za svibanj i lipanj, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pesimizam među njemačkim izvoznicima
SIGNALI
Pesimizam među njemačkim izvoznicima
FRANKFURT - Sentiment među njemačkim izvoznicima blago se pogoršao u lipnju.
Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak
PLAĆE
Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak
BERLIN - Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza razmatra jednokratni neoporeziv dodatak na plaće kako bi nagovorila sindikate da ublaže zahtjeve za njihovim povećanjem, pišu mediji.
Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, nakon rasta u travnju, broj zaposlenih osoba nastavio se i tijekom svibnja kretati uzlaznom putanjom uz mjesečni rast od 1,2% ili 18.969 osoba.
MMF: Uspešno završeno drugo razmatranje ekonomskog programa Srbije
SRBIJA-MMF
MMF: Uspešno završeno drugo razmatranje ekonomskog programa Srbije
BEOGRAD – Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI), saopštila je danas Narodna banka Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE