GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku, izgledi stabilni

Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku, izgledi stabilni
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2020 / 15:09
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Rejting agencija Fitch potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-, a izglede procijenila kao stabilne.

Stabilni izgledi odražavaju uvjerenje da će vlada održati srednjoročnu fiskalnu stabilnost, istovremeno pružajući kratkoročnu podršku u borbi protiv COVID-19, kao i stalni postupni napredak u uvođenju eura, kažu u Fitchu.

Fitch predviđa da će hrvatsko gospodarstvo pasti za 8,4 posto ove godine, pri čemu bi turizam trebao pasti za 70 posto u odnosu na prošlu godinu. To je bolje od vladine procjene pada BDP-a od 9,4 posto.

"Narav hrvatske turističke industrije, koja se uglavnom temelji na privatnom smještaju i dolascima kopnenim putem, mogla bi pružiti određenu otpornost u vrijeme kada europske vlade ublažavaju ograničenja putovanja", kažu u Fitchu.

Dodaju kako je njihova osnovna pretpostavka da će se gospodarstvo početi oporavljati u sljedećim tromjesečjima, pri čemu će rast dosegnuti blizu pet posto u 2021. godini.

"Tome u prilog govore dosadašnji uspjesi u kontroli koronavirusa i mjere vlasti kojima se pruža pomoć poduzećima i pojedincima koju procjenjujemo na više od deset posto DP-a, što će pomoći u sprečavanju većeg gubitka radnih mjesta i raširenom zatvaranju poduzeća", kaže se u Fitcovu izvještaju.

Dodaje se kako nedavni ekonomski podaci ukazuju na dramatično pogoršanje ekonomske aktivnosti, ali i oporavak u svibnju, u skladu s ublažavanjem mjera borbe protiv koronavirusa.

"Preostali rizici ostat će kratkoročno i srednjoročno, uključujući opseg i duljinu pandemije, oporavak vanjske potražnje, potencijalni utjecaj obustave mjera potpore i nepovoljne demografije", kaže se u izvješću.

Fitch predviđa proračunski deficit od sedam posto BDP-a u 2020. godini te udjel javnog duga u BDP-u od 86,2 posto kao i smanjenje deficita na 2,7 posto BDP-a u 2021. godini

"U četiri godine koje su prethodile pandemiji COVID-19, hrvatske vlasti svake su godine prekoračile svoje fiskalne ciljeve i poboljšale fiskalno upravljanje. Iako potencijalna promjena vlasti nakon parlamentarnih izbora u srpnju stvara određenu neizvjesnost, negativni fiskalni rizici umanjuju se širokim konsenzusom oko održavanja makrostabilnosti. Štoviše, potencijalni ulazak u ERM II vjerojatno će poslužiti kao dodatan poticaj takvoj politici", zaključuje Fitch.

Pretpostavljajući postupni povratak na umjerene primarne fiskalne suficite od oko jedan posto BDP-a, Fitch predviđa da će udio javnog duga u BDP-u pasti na oko 80 posto u 2022. i 67 posto do 2029. godine. Navodi i da bi povećanje financiranja bespovratnim sredstava iz EU-a također moglo dovesti do manjih potreba za financiranjem i potencijalnim smanjenjem duga.

Tagovi: kreditni rejting Hrvatske, Fitch Ratings, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE