GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu

Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 15:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan izjavio je u srijedu da su za konkuretnost hrvatskog gospodarstva i poduzetništva potrebni manji porezi, jeftinija država te fleksibilniji zakon o radu.

Sudjelujući na izbornoj skupštini osječke podružnice HUP-a, Furjan je kazao kako je za povećanje konkuretnosti nužno i bolje i veće korištenje EU fondova, posebice u privatnom sektoru. Smatra također da javni sektor nema kapacitet za povlačenje svih raspoloživih EU sredstava.

Hrvatski poduzetnici pokazali su tijekom pandemije da se rast može ostvarivati i u najtežim vremenima, ali nam ne trebaju "klipovi pod nogama", ne trebamo izmišljene dodatne poreze, birokraciju i prepreke koje nam otežavaju posao, poručio je predsjednik HUP-a.

Istaknuo je i da bi u HUP-u voljeli da Vlada sluša poduzetnike, kao što se slušaju poduzetničke udruge u Francuskoj ili Njemačkoj, ali im se čini da Vlada "više ide prema nekim populističkim i kratkotrajnim mjerama, umjesto da gleda što je dugoročno dobro za hrvatsko gospodarstvo".

"Ono što je dobro za poduzetnike i radnike, dobro je i za Hrvatsku, jer nema uspješnih poduzeća bez zadovoljnih i motiviranih radnika, a nema ni uspješne Hrvatske bez uspješnih kompanija. Želimo poručiti našoj administraciji da treba slušati puls poduzetnika, odnosno ono što im je potrebno, da bi u budućnosti svi zajedno imali bolji rast i razvoj", naveo je Furjan.

Ujedno, pohvalio je projekte povezivanja HUP-a s osječkim visokoobrazovnim institucijama, ocijenivši kako hrvatski obrazovni sustav ne odgovara potrebama poduzetnika na način da školuje kadar potreban biznisu.

"Na žalost, mi i dalje često školujemo ljude za zanimanja koja gotovo da izumiru, i oni se teže snađu na tržištu rada, a u ICT sektoru imamo nedostatak radnika, iako se taj nedostatak danas javlja gotovo svagdje", ocijenio je Furjan.

Tagovi: Mihael Furjan, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
Skok inflacije u Britaniji zbog hrane i energije
INFLACIJA
Skok inflacije u Britaniji zbog hrane i energije
LONDON - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.
MMF postigao dogovor s Ukrajinom o programu vrijednom 15.6 milijardi dolara
ARANŽMAN
MMF postigao dogovor s Ukrajinom o programu vrijednom 15.6 milijardi dolara
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u utorak da je postigao dogovor s Ukrajinom o četverogodišnjem financijskom paketu vrijednom oko 15,6 milijardi američkih dolara.
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
UTJECAJ INFLACIJE
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE