GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

G20 neodređeno o rješavanju pitanja duga

G20 neodređeno o rješavanju pitanja duga
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 19:59
Autor: SEEbiz / H
RIJAD - G20 je u nedjelju obećao riješiti osjetljivo pitanje duga siromašnih zemalja, ali bez spektakularnih najava, na nezadovoljstvo nevladinih organizacija.

U završnom priopćenju, čelnici 20 najbogatijih zemalja svijeta su na virtualnom sastanku u subotu i nedjelju pod saudijskim predsjedanjem potvrdili predanost provedbi Inicijative za odgodu plaćanja duga, o kojoj je odluka donesena sredinom travnja i produžena je prije mjesec dana do 30. lipnja 2021.

Ujedinjeni narodi su se nadali novom produženju do kraja 2021., ali G20 očekuju da njihovi ministri financija "razmotre" to pitanje u proljeće.

Nije spomenuto nijedno drugo rješenje, ni ono koje je tražio UN o korištenju specijalnih prava izvlačenja, neke vrste valute koju je osmislio Međunarodni monetarni fond (MMF) za podršku zemljama u poteškoćama.

Do danas je samo 46 od 73 zemalja dobilo odgodu plaćanja kamata u iznosu od 5,7 milijarda dolara, što je "kap u moru" u odnosu na 11.000 milijarda dolara koje su zemlje G20 potrošile za borbu protiv pandemije novog koronavirusa, kritizirale su NGO.

"Dok je u travnju reakcija G20 bila brza, sada poriču hitnost. Međutim, govorimo o spašavanju života", reagirao je Louis-Nicolas Jandeaux, glasnogovornik Oxfama Francuska, prenosi AFP.

Svjesni da moratorij neće biti dovoljan, G20 su prošlog tjedna otvorili put restrukturiranju duga nekih zemalja.

Francuska drži da je to "povijesni" dogovor jer će prvi put uključivati Kinu, vodećeg vjerovnika siromašnih zemalja (63 posto) i privatne vjerovnike.

"Ali nije predviđen otpis dugova i privatni vjerovnici nisu obvezni u njima sudjelovati", istaknuo je Lison Rehbinder iz NGO CCFD-Terre Solidaire.

G20 su također izrazili žaljenje u završnom priopćenju zbog nedostatnog sudjelovanja privatnih vjerovnika.

"Tražimo najbolji odgovor na jako složeni problem", rekao je Angel Gurria, glavni tajnik OECD-a.

Tagovi: G20, skupina G20, zaduženost, Oxfam
PROČITAJ I OVO
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
PORUKE
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
WASHINGTON - Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
PORUKE
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
WASHINGTON - U prilikama gospodarske krize "ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku", istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Joe Biden iznoseći svoj sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijarda dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
OBNOVA
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
ZAGREB - Neki izvori su poznati, za neke se još borimo. Pribavljeno je oko 12 milijardi kuna - kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun.
Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog Brexita
BREXIT
Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog Brexita
ZAGREB - Hrvatska je jedna od članica EU-a koja je najmanje ekonomski pogođena izlaskom Velike Britanije iz EU-a te stoga može računati na skroman iznos iz fonda za suočavanje s posljedicama Brexita.
Marić: Očekuje se nešto bolji rezultat proračuna u 2020.
OČEKIVANJA
Marić: Očekuje se nešto bolji rezultat proračuna u 2020.
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako očekuje nešto bolji rezultat državnog proračuna za 2020. u odnosu na plan, a uz objašnjenje poreznog tretmana donacija za potresom pogođena područja iznio je i podatak da je na računu za donacije dosad prikupljeno 74,7 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE