GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

G20 neodređeno o rješavanju pitanja duga

G20 neodređeno o rješavanju pitanja duga
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 19:59
Autor: SEEbiz / H
RIJAD - G20 je u nedjelju obećao riješiti osjetljivo pitanje duga siromašnih zemalja, ali bez spektakularnih najava, na nezadovoljstvo nevladinih organizacija.

U završnom priopćenju, čelnici 20 najbogatijih zemalja svijeta su na virtualnom sastanku u subotu i nedjelju pod saudijskim predsjedanjem potvrdili predanost provedbi Inicijative za odgodu plaćanja duga, o kojoj je odluka donesena sredinom travnja i produžena je prije mjesec dana do 30. lipnja 2021.

Ujedinjeni narodi su se nadali novom produženju do kraja 2021., ali G20 očekuju da njihovi ministri financija "razmotre" to pitanje u proljeće.

Nije spomenuto nijedno drugo rješenje, ni ono koje je tražio UN o korištenju specijalnih prava izvlačenja, neke vrste valute koju je osmislio Međunarodni monetarni fond (MMF) za podršku zemljama u poteškoćama.

Do danas je samo 46 od 73 zemalja dobilo odgodu plaćanja kamata u iznosu od 5,7 milijarda dolara, što je "kap u moru" u odnosu na 11.000 milijarda dolara koje su zemlje G20 potrošile za borbu protiv pandemije novog koronavirusa, kritizirale su NGO.

"Dok je u travnju reakcija G20 bila brza, sada poriču hitnost. Međutim, govorimo o spašavanju života", reagirao je Louis-Nicolas Jandeaux, glasnogovornik Oxfama Francuska, prenosi AFP.

Svjesni da moratorij neće biti dovoljan, G20 su prošlog tjedna otvorili put restrukturiranju duga nekih zemalja.

Francuska drži da je to "povijesni" dogovor jer će prvi put uključivati Kinu, vodećeg vjerovnika siromašnih zemalja (63 posto) i privatne vjerovnike.

"Ali nije predviđen otpis dugova i privatni vjerovnici nisu obvezni u njima sudjelovati", istaknuo je Lison Rehbinder iz NGO CCFD-Terre Solidaire.

G20 su također izrazili žaljenje u završnom priopćenju zbog nedostatnog sudjelovanja privatnih vjerovnika.

"Tražimo najbolji odgovor na jako složeni problem", rekao je Angel Gurria, glavni tajnik OECD-a.

Tagovi: G20, skupina G20, zaduženost, Oxfam
PROČITAJ I OVO
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
RAST
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
WASHINGTON - Američka ekonomije porasla je više od očekivanja je u četvrtom tromjesečju 2022. godine.
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BERLIN - Njemačko bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti za samo 0,2 posto, objavila je vlada u svom godišnjem izvješću koje će biti objavljeno u srijedu u Berlinu - što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procjenu.
Krajem rujna dug opće države 70,4% BDP-a
ZADUŽENOST
Krajem rujna dug opće države 70,4% BDP-a
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju rujna 2022. iznosilo je 344,2 mlrd. kuna.
Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto
SARAJEVO - Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše roba izvezeno u Hrvatsku, a istovremeno je Hrvatska na četvrtom mjestu po izvozu u BiH, pokazali su podaci koje je objavila Agencije za statistiku BiH.
Inflacija u Australiji najviša od 1990.
CIJENE
Inflacija u Australiji najviša od 1990.
CANBERRA - Inflacija u Australiji porasla je na novu 32-godišnju najvišu razinu od 7,8% u posljednjem tromjesečju fiskalne godine 2022., rastući najbržim tempom od ožujka 1990.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE