GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

G20 produljio razdoblje obustave naplate duga najsiromašnijima

G20 produljio razdoblje obustave naplate duga najsiromašnijima
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 11:28
Autor: SEEbiz / H
RIJAD - Skupina 20 vodećih gospodarstava svijeta (G20) postigla je dogovor o produljenju razdoblja djelomične ili potpune obustave naplate duga najsiromašnijima za još šest mjeseci.

Na sastanku održanom preko interneta ministri financija i guverneri središnjih banaka zemalja skupine G20 dogovorili su da se Inicijativa za privremenu obustavu servisiranja dugova (DSSI) produlji do lipnja 2021. godine „radi potpore najranjivijim zemljama u borbi” s pandemijom.

Privremena obustava na snazi je od 1. svibnja i prema prvotnom planu trebala je isteći krajem ove godine.

Skupina G20 odlučit će o daljnjem eventualnom produljenju na sastanku u proljeće iduće godine, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu nakon sastanka.

Iako su „izgledi manje nepovoljni i svjetsko gospodarstvo pokazuje znakove oporavka", kazali su dužnosnici, „oporavak je neujednačen, vrlo neizvjestan i izložen rizicima daljnjeg slabljenja”.

„Unatoč postignutom napretku po pitanju međunarodne financijske pomoći najsiromašnijim zemljama, moramo se još više angažirati", izjavio je saudijski ministar financija Mohammed al-Jadaan u uvodnom govoru, podupirući produljenje inicijative.

Čelnik Svjetske banke David Malpass poručio je dužnosnicima G20 da moraju razmotriti dodatne mjere, budući da inicijativa obustave naplate duga sam odgađa naplatu i ne smanjuje obaveze siromašnih.

Prijeti opasnost gubitka kontrole nad dugom koji najsiromašniji neće moći vraćati, pojasnio je Malpass.

Do iduće godine kriza bi mogla gurnuti još 150 milijuna ljudi u ekstremno siromaštvo i zahtijeva odlučnije mjere smanjenja duga siromašnih, kazao je čelnik SB-a.

"Recesija u razvijenim gospodarstva manje je strašna no što se strahovalo ali u većini zemalja u razvoju prerasla je u depresiju, posebno u onim najsiromašnijima", naglasio je.

Pozvao je čelnike G20 da podupru zahtjev da se Međunarodnom udruženju za razvoj, odjelu SB-a koji pomaže najsiromašnijima, stavi na raspolaganje dodatnih 25 milijardi dolara.

Tagovi: G20, naplata duga, reprogram duga, Mohammed al-Jadaan, David Malpass, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE