GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put

G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2021 / 09:55
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.

Dužnosnik, koji je razgovarao s novinarima pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da će Sjedinjene Države također potaknuti ostale čelnike G7 na "konkretnu akciju u pogledu prisilnog rada" u Kini te da će u svoje završno priopćenje uključiti kritiku Pekinga.

"Ovdje se ne radi samo o sučeljavanju ili kritiziranju Kine", rekao je dužnosnik. "Do sada nismo ponudili pozitivnu alternativu koja odražava naše vrijednosti, naše standarde i naš način poslovanja".


Kineska Inicijativa za pojas i put (BRI) je infrastrukturna shema vrijedna više bilijuna dolara koju je 2013. pokrenuo predsjednik Xi Jinping, a uključuje razvojne i investicijske inicijative koje bi se protezale od Azije do Europe i šire.

Više od 100 zemalja potpisalo je sporazume s Kinom o suradnji u BRI projektima poput željeznica, luka, autocesta i druge infrastrukture.

Prema bazi podataka Refinitiv, sredinom prošle godine s inicijativom je povezano više od 2.600 projekata vrijednih 3,7 bilijuna američkih dolara, iako je kinesko ministarstvo vanjskih poslova prošlog lipnja reklo da je oko 20 posto projekata ozbiljno pogođeno pandemijom covida-19.

U ožujku je Biden rekao da je britanskom premijeru Borisu Johnsonu, koji je domaćin trodnevnog summita čelnika G7 na jugozapadu Engleske, predložio da demokratske zemlje razviju vlastiti suparnički plan.

Američki dužnosnik rekao je da do sada Zapad nije uspio ponuditi pozitivnu alternativu "nedostatku transparentnosti, lošim ekološkim i radnim standardima i prisilnom pristupu" kineske vlade koji je naštetio mnogim državama.

Tagovi: skupina G7, Pojas i put, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE