GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gallup: Inflacija bacila sjenu na optimizam američkih ulagača

Gallup: Inflacija bacila sjenu na optimizam američkih ulagača
SJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 12:08
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Inflacija je prigušila optimizam američkih ulagača u drugom tromjesečju, ali ih nije pokolebala u planiranim ulaganjima, pokazalo je u srijedu istraživanje instituta Gallup.

Gallupov indeks optimizma ulagača porastao je u lipnju za 13 bodova u odnosu na veljaču, na 39 bodova, pokazalo je istraživanje.

Ulagači su iskazali pojačani optimizam u prognozama gospodarskog rasta, zapošljavanja i dohotka kućanstava, utvrdio je Gallup, napominjući da pojam "ulagača" obuhvaća punoljetne građane SAD-a s ulaganjima većim od 10.000 dolara.

Ispitanici procjenjuju da će se nezaposlenost smanjiti i da će gospodarstvo ubrzati, a njihov optimizam prelio se i na prognoze prihoda kućanstava.

Ispitanici su većinom pesimisti kada je u pitanju inflacija, a indeks koji mjeri njihova predviđanja znatno je niži no što je bio u veljači prošle godine, neposredno uoči početka pandemije covida 19.

Izvješće ministarstva rada pokazalo je jučer da su cijene u lipnju porasle 0,9 posto u usporedbi sa svibnjem. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem poskočile su 5,4 posto, nakon 5,0-postotnog rasta u 12 mjeseci do kraja svibnja.

Skok cijena odražava uska probleme u opskrbi zbog naglog rasta potražnje paralelno ukidanju koronaograničenja i oporavak cijena usluga, posebno u sektoru putovanja, istaknulo je ministarstvo.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell smatra da je rast cijena tek privremeno ubrzao, zbog otvaranja gospodarstva nakon ukidanja mjera.

Velika većina ispitanika u Gallupovom istraživanju, njih 72 posto, prognozira pak da će cijene ubrzano rasti dulje vrijeme.

Njih 84 posto nije ipak zbog inflacije promijenilo planirana ulaganja u proteklih mjesec dana, a samo četvrtina procjenjuje da će inflacija značajno utjecati na ulaganja u idućim mjesecima, pokazalo je istraživanje.

Tagovi: inflacija, Gallup, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE