GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gallup: Inflacija bacila sjenu na optimizam američkih ulagača

Gallup: Inflacija bacila sjenu na optimizam američkih ulagača
SJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 12:08
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Inflacija je prigušila optimizam američkih ulagača u drugom tromjesečju, ali ih nije pokolebala u planiranim ulaganjima, pokazalo je u srijedu istraživanje instituta Gallup.

Gallupov indeks optimizma ulagača porastao je u lipnju za 13 bodova u odnosu na veljaču, na 39 bodova, pokazalo je istraživanje.

Ulagači su iskazali pojačani optimizam u prognozama gospodarskog rasta, zapošljavanja i dohotka kućanstava, utvrdio je Gallup, napominjući da pojam "ulagača" obuhvaća punoljetne građane SAD-a s ulaganjima većim od 10.000 dolara.

Ispitanici procjenjuju da će se nezaposlenost smanjiti i da će gospodarstvo ubrzati, a njihov optimizam prelio se i na prognoze prihoda kućanstava.

Ispitanici su većinom pesimisti kada je u pitanju inflacija, a indeks koji mjeri njihova predviđanja znatno je niži no što je bio u veljači prošle godine, neposredno uoči početka pandemije covida 19.

Izvješće ministarstva rada pokazalo je jučer da su cijene u lipnju porasle 0,9 posto u usporedbi sa svibnjem. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem poskočile su 5,4 posto, nakon 5,0-postotnog rasta u 12 mjeseci do kraja svibnja.

Skok cijena odražava uska probleme u opskrbi zbog naglog rasta potražnje paralelno ukidanju koronaograničenja i oporavak cijena usluga, posebno u sektoru putovanja, istaknulo je ministarstvo.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell smatra da je rast cijena tek privremeno ubrzao, zbog otvaranja gospodarstva nakon ukidanja mjera.

Velika većina ispitanika u Gallupovom istraživanju, njih 72 posto, prognozira pak da će cijene ubrzano rasti dulje vrijeme.

Njih 84 posto nije ipak zbog inflacije promijenilo planirana ulaganja u proteklih mjesec dana, a samo četvrtina procjenjuje da će inflacija značajno utjecati na ulaganja u idućim mjesecima, pokazalo je istraživanje.

Tagovi: inflacija, Gallup, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE