GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Imamo teških problema s kojima se moramo boriti

Georgieva: Imamo teških problema s kojima se moramo boriti
MMF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2021 / 07:26
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva potpuno je usredotočena na globalne izazove, rekla je u utorak za Reuters, nakon što je Izvršni odbor MFF-a odbacio optužbe da je vršila pritisak na osoblje Svjetske banke da promijene podatke u korist Kine na njezinom prethodnom poslu.

"Imamo teških problema s kojima se moramo boriti i potreban nam je snažan ugled institucije kako bi služila članstvu", rekla je Georgieva u intervjuu za Reuters.

Georgieva, bugarska ekonomistica i prva osoba iz zemlje u razvoju koja je na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), preživjela je prijetnju svom vodstvu, ali bivši dužnosnici Ministarstva financija SAD-a i drugi stručnjaci upozorili su kako je skandal narušio istraživački ugled i MMF-a i Svjetske banke.

U pitanju je bila osuđujuća procjena koju je odvjetničko društvo WilmerHale pripremilo za Svjetsku banku o nepravilnostima u podacima otkrivenim u izvješću Svjetske banke za 2017. godinu. U izvješću WilmerHalea navodi se da su Georgieva i drugi visoki dužnosnici vršili "neprimjeren pritisak" na bankovno osoblje kako bi unijeli promjene i poboljšali položaj Kine. Georgieva je žestoko odbacila optužbe.

Neki republikanski zastupnici u američkom Kongresu rekli su kako je situaciju potrebno više istražiti.

Upitana je li nanesena šteta MMF-u, Georgieva je istaknula kako su pitanja o nepravilnostima vezana uz "Doing Business" izvješća Svjetske banke, a ne uz MMF. Poručila je kako ima "apsolutno puno povjerenje" u integritet podataka i istraživanja MMF-a.

MMF ima robusne kontrole nad svim podacima i snažan unutarnji sustav usmjeren na zaštitu zviždača, rekla je Georgieva, dodajući kako je rekla da će raditi s osobljem na jačanju vjerodostojnosti Fonda.

Georgieva je rekla kako se planira sastati s osobljem MMF-a u ponedjeljak, nakon prvog tjedna godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, te se usredotočiti na gospodarske izazove s kojima se suočava globalno gospodarstvo. "Veselim se", rekla je.

Georgieva je snažno demantirala navode iznesene u izvješću WilmerHalea koje se usredotočilo na njezino djelovanje u Svjetskoj banci 2017., otprilike dvije godine prije nego što je preuzela vodeći posao u MMF-u.

Ona i njezin odvjetnik optužili su odvjetničko društvo da je napravilo kritične pogreške u svom izvješću te da ju je dovelo u zabludu rekavši kako ona nije bila predmet istrage.

Georgieva je rekla da pozdravlja "temeljitu i nepristranu" provjeru odbora - uključujući sastanke s njom i odvjetnicima odvjetničke tvrtke - jer joj je dala priliku da u potpunosti pobije sporne navode.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Doing Business
PROČITAJ I OVO
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
DUG VELEDROGERIJAMA
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku HTV-a te se pohvalio značajno većim BDP-om nego što je bilo planirano.
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
SURADNJA
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
ZAGREB - Proširenje dosadašnje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu je obiju strana, a djelovanje Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje dat će snažan poticaj razvoju bilateralnih odnosa, istaknuto je u utorak na 2. sjednici Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje RH i Republike Azerbajdžan u Zagrebu.
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
REBALANS
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da je rebalansom proračuna, koji će u četvrtak biti predstavljen na Vladi, za zdravstvo predviđeno 1,6 milijardi kuna, iznova apostrofiravši potrebu kvalitetne reforme rashodne strane tog sektora.
ECA upozorava na rizik od kašnjenja u korištenju europskih sredstava
RIZICI
ECA upozorava na rizik od kašnjenja u korištenju europskih sredstava
BRUXELLES - Europski revizorski sud (ECA) upozorio je u utorak na rizik od kašnjenja s početkom povlačenja sredstava za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. kojih je znatno više u odnosu na prethodno financijsko razdoblje.
Ćorić o rastu cijena: Ako dođe do eskalacije, Vlada može odraditi neke stvari
PORUKE
Ćorić o rastu cijena: Ako dođe do eskalacije, Vlada može odraditi neke stvari

ZAGREB - Cijene energenata na svjetskim burzama bilježe rekorde. Vlada je zamrznula cijene goriva, a inflacija kuca na velika vrata. Što u ovoj krizi može učiniti Vlada? O tome je u Dnevniku Nove TV govorio ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE