GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Klimatske promjene su velika prijetnja globalnom rastu

Georgieva: Klimatske promjene su velika prijetnja globalnom rastu
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2020 / 21:59
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Klimatske promjene predstavljaju veliku prijetnju globalnom rastu, upozorila je u ponedjeljak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva rekla je ministrima financija na sastanku o klimatskim promjenama da se sredstva koja se troše na suzbijanje covida-19 trebaju utrošiti i na zelene investicije.

Kaže da bi se time BDP mogao povećati u prosjeku za 0.7 posto u prvih 15 godina oporavka.

"Iako smo u središtu covid krize, trebamo se mobilizirati i spriječiti klimatsku krizu", rekla je Georgieva na sastanku s ministrima financija iz 52 zemlje.

Skupina zemalja, osnovana u travnju 2019. i predvođena ministrima financija Čilea i Finske, održala je u ponedjeljak virtualni sastanak na marginama godišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Kina i SAD, koji stvaraju najviše stakleničkih plinova u svijetu, nisu dio te skupine. Te dvije zemlje zajedno su zaslužne za 43 posto svjetske emisije štetnih plinova.

"Dokazi su jasni: klimatske promjene su ozbiljna prijetnja rastu i blagostanju. To je makrokritično. A makroekonomske politike ključne su za borbu protiv klimatskih promjena", rekla je čelnica MMF-a.

Dodala je da je istraživanje MMF-a pokazalo da je moguće postići nultu emisiju plinova do 2050. unatoč pandemiji, ali države trebaju izdvojiti dio fiskalnih poticaja za zelene investicije.

Cijene ugljika trebale bi biti u središtu strategije, dodala je. "Ključno je pravilno izvršiti provedbu, uključujući zaštitu ranjivih ljudi i sektora kako bi se osigurala pravedna tranzicija."

Izrazivši zabrinutost da se trenutnim Pariškim klimatskim okvirom neće smanjiti emisija štetnih plinova za 25 do 50 posto u sljedećem desetljeću, Georgieva je pozvala glavne zagađivače da usvoje najnižu cijenu ugljika što bi moglo otvoriti put prema globalnom konsenzusu.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, globalni rast, globalna ekonomija, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
Španjolsko ekonomsko čudo u vrijeme krize
OPORAVAK
Španjolsko ekonomsko čudo u vrijeme krize
MADRID - Najprije su tu turisti: usprkos ratu u Ukrajini i sve skupljim energentima, opet su masovno pohrlili u Španjolsku. Mallorca, ionako najposjećeniji otok Europe je prošle sezone bila praktično puna, a slično je bilo i na Kanarskom otočju gdje sezona, zbog blage klime traje još duže.
Rat i zima usporili njemačku industriju krajem 2022.
INDUSTRIJA
Rat i zima usporili njemačku industriju krajem 2022.
BERLIN - Nestabilna 2022. godina za njemačku industriju nije mogla imati sjajan završetak - u prosincu je proizvodnja pala za 3,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.
Realne plaće u Njemačkoj u 2022. smanjene 4,1 posto
ZARADE
Realne plaće u Njemačkoj u 2022. smanjene 4,1 posto
BERLIN - Lani su realne plaće u Njemačkoj pale najsnažnije od 2008. Inflacija od 7,9 posto potpuno je poništila prošlogodišnji nominalni rast plaća od 3,4 posto i dodatno oslabila kupovnu moć građana.
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
REJTING
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
SARAJEVO - Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poors (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE