GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV

Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2020 / 12:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.

"Strožim mjerama je mnogim poduzetnicima onemogućen i zabranjen rad, a nakon pola godine borbe s krizom mnogi od njih naprosto nemaju sredstava za nastavak poslovanja. Upozorili smo i na činjenicu da će vjerojatno više od 100.000 radnika ostati bez posla, a da će mnoge tvrtke i obrti zatvoriti svoja vrata", poručuju iz UGP.

"Jučer smo sudjelovali na sastanku predstavnika poduzetnika s vladom gdje smo iznijeli prijedloge za koje smatramo da će omogućiti poduzetnicima da opstanu u ovom teškom razdoblju. Ističemo da nam je drago da se sastanak konačno održao, iako smatramo kako je on trebao biti održan i mnogo ranije", stoji u priopćenju.

"Naš glavni zahtjev je da vlada RH obešteti sve one tvrtke koje su zatvorene ili nisu formalno zatvorene, ali imaju pad prometa veći od 50% u iznosu do 80% prošlogodišnjeg prometa. Primjerice, povremeni prijevoz putnika i putničke agencije nikada nisu službeno bile zatvorene, a imaju pad prometa preko 90%.

Više puta smo naglasili da su navedena obeštećenja napravile mnoge europske zemlje kao što su Njemačka i Austrija, koje su izašle u susret poduzetnicima. Apeliramo da se i Hrvatska povede za tim primjerima. Osim toga, smatramo da je nužno pronaći model po kojemu će se naći rješenje za sve one poduzetnike i obrtnike kojima je promet pao od 35 do 40%", poručuju iz UGP.

"Nadalje, ovu priliku koristimo kako bismo istaknuli da su novim epidemiološkim mjerama zatvorene i igraonice, fitness centri, event industrija, noćni klubovi, automat klubovi, ali i sav privatni smještaj (osim hotel i kampova). Na njih sve je također potrebno misliti, kao i na sve ostale povezane djelatnosti.

Poduzetnici koji su ove godine otvorili svoje tvrtke ne mogu prikazati pad prometa u usporedbi s prošlom godinom te je svakako i za njih nužno pronaći rješenje.

Pozivamo vladu Republike Hrvatske i da hitno smanji PDV na 13% za ugostiteljstvo i ostale pogođene uslužne djelatnosti. PDV je smanjilo većina zemalja Europske unije, a od Republike Hrvatske očekujemo isto. Također, tražimo brzi pristup kreditnim linijama HAMAG-a te nastavak otpisa poreznih i drugih davanja. Smatramo i da je potrebno pronaći rješenja za moratorije te kamate na leasinge", pišu iz UGP.

“Svi mi poduzetnici i obrtnici sada očekujemo od vlade Republike Hrvatske da napokon krene u sistemske reforme, smanjivanje PDV-a, ukidanje većine nameta, uz deregulaciju i digitalizaciju sustava. Sad je pravo vrijeme, rekao bih sad ili nikad, da uz adekvatne kratkoročne mjere za sve ugrožene tvrtke, kako one zatvorene, tako i one s velikim padom, uhvatimo malo zraka. Postojeće mjere za očuvanje radnih mjesta su u cijelosti nedovoljne", rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

"Dva modela koja smo iznijeli na sastanku racionalna su rješenja koja pokazuju da se i poslovna zajednica, usprkos krizi, ponaša razumno i planira unaprijed kako amortizirati negativne efekte pandemije.

Voljeli bismo da je vlada RH paralelno uz zatvaranje poduzeća promišljala i o kompenzacijskim mjerama jer je za većinu poduzetnika, na što je HUP nebrojeno puta upozoravao, lockdown ekvivalent najcrnjem scenariju i bez adekvatnih protumjera, ugrožava brojna radna mjesta te je realna prijetnja stvaranju šire društvene krize", izjavio je dr. sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

"Kao što smo već naglasili, predsjednik vlade i ministri ponavljaju da sredstava ima. Ovim putem ih molimo da ih usmjere na dugoročni spas gospodarstva i desetaka tisuća radnih mjesta. Iščekujemo početak novog tjedna i nadamo se da će vlada ponuditi konkretna rješenja", zaključuju u priopćenju iz udruge Glas poduzetnika.

Tagovi: Glas poduzetnika, smanjenje PDV-a, Hrvoje Bujas, Hrvatska udruga poslodavaca, Damir Zorićno smanjite PDV
PROČITAJ I OVO
Uz najavu PKS strani biznismeni mogu u Srbiju bez PCR testa
GRANICE
Uz najavu PKS strani biznismeni mogu u Srbiju bez PCR testa
BEOGRAD – Na inicijativu Privredne komore Srbije (PKS), poslovni ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, od 21. januara granicu Republike Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike, saopštila je Privredna komora.
Povjerenje europskih potrošača oslabilo u siječnju
TREND
Povjerenje europskih potrošača oslabilo u siječnju
BRUXELLES - Povjerenje potrošača u Europskoj uniji i eurozoni pogoršano je u siječnju, pokazalo je izvješće Europske komisije, naznačivši da je kontinuirano širenje zaraze covidom 19 zabrinulo građane i zasjenilo ubrzanu kampanju cijepljenja.
Zastoj ekonomije eurozone: PMI Index pao 1,6 bodova u siječnju
ZASTOJ
Zastoj ekonomije eurozone: PMI Index pao 1,6 bodova u siječnju
LONDON - Pad gospodarstva eurozone produbljen je u siječnju zbog pojačanih protupandemijskih mjera koje teško pogađaju uslužni sektor, ali poslovni čelnici polažu nadu u kampanju cijepljenja protiv covida 19, pokazalo je u petak izvješće tvrtke Markit.
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
JAVNI RADOVI
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u četvrtak je mjere aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu dopunio novom podmjerom "Javni rad - otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na područjima Sisačko-moslavačke županije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE