GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glas poduzetnika osnovao Ekonomski savjet

Glas poduzetnika osnovao Ekonomski savjet
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2020 / 17:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika već pola godine predlaže konkretne prijedloge za nužne i hitne ekonomske mjere i reforme Vladi i državnim institucijama. Aktivnosti koje provodimo za cilj imaju ekonomski oporavak cijelog društva te izgradnju zdravih temelja za Hrvatsku 2.0. Pod vodstvom Vuka Vukovića, jednog od osnivača Udruge, rodila se ideja o osnivanju Ekonomskog savjeta UGP-a.

Ekonomski savjet udruge Glas poduzetnika osmišljen je kao neovisno tijelo koje formira i daje prijedloge reformi Vladi Republike Hrvatske. Ističemo da je Savjet sastavljen od renomiranih hrvatskih ekonomista i stručnjaka od kojih mnogi rade na najboljim svjetskim sveučilištima.

Članovi Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika su:

Prof. dr.sc. Jakša Cvitanić, CalTech - financije i financijska tržišta, teorija ugovora
Dr.sc. Ria Ivandić, LSE/Oxford - politička ekonomija i ekonomija zločina
Dr.sc. Leonard Kukić, Carlos III, Madrid - ekonomska povijest, ekonomski rast i razvoj
Prof. dr.sc. Boris Podobnik, Boston/Rijeka/ZSEM – financije i teorija mreža
Mr.sc. Vedrana Pribičević, ZSEM - teorija mreža i bihevioralna ekonomija
Dr.sc. Mislav Radić, LSE - organizacijske promjene i društvene inovacije
Doc. dr.sc. Stjepan Srhoj, Sveučilište Dubrovnik - teorija poduzeća i evaluacija javnih politika
Dr.sc. Vuk Vuković, UGP/Oraclum - politička ekonomija i institucionalna ekonomija

Članovi Savjeta će svojim iskustvom, praktičnim savjetima i empirijski utemeljenim argumentima definirati zahtjeve za reforme i predlagati konkretne javne politike u svrhu ispunjenja vizije Hrvatske 2.0: zemlje depolitiziranog pravosuđa, s efikasnijom, u potpunosti digitaliziranom i transparentnom državom, s pravednijim poreznim opterećenjem, manjom administrativno-političkom represijom, boljom poduzetničkom klimom te konkurentnijim gospodarstvom.

Uloga Savjeta nije promicanje ili zagovaranje ideoloških stavova niti bilo koje ekonomske doktrine, već je naglasak na isključivo pronalasku najboljih ekonomskih politika s obzirom na političko-ekonomski kontekst u kojemu se Hrvatska nalazi. U skladu s tim, Savjet bi se vodio konkretnim empirijskim istraživanjima iz područja bihevioralne ekonomije, političke ekonomije, teorije poduzeća, javnih financija, ekonomije obrazovanja, industrijske ekonomije i u formiranju prijedloga optimalnih reformi za hrvatsko gospodarstvo. Drugim riječima, što god je dokazano da je efikasno i da djeluje, Savjet predlaže da se provede, a udruga Glas poduzetnika na tome inzistira u svojim redovitim otvorenim dijalozima s Vladom.

„Cilj Ekonomskog savjeta UGP-a, kao neovisnog tijela sastavljenog od ekonomskih znanstvenika, je da Vladi i hrvatskoj javnosti ponudimo konkretne prijedloge reformi bazirane na ekonomskim politikama utemeljenima na dokazima (evidence-based policies). Ne očekujemo da će se svaka stvar koju predložimo prihvatiti, ali želimo u javnosti konačno predstaviti ovakav tip ekonomskog dijaloga, gdje se predlažu stvari koje su utemeljene na konkretnim akademskim istraživanjima, koje su empirijski dokazane i koje djeluju. Drugim riječima, želimo napraviti odmak od dosadašnjeg načina razgovora o ekonomskim temama: kroz nedokazane teorijske konstrukte ili empirijski dokazane ekonomske promašaje. Za to konačno postoji nužni uvjet: grupa sjajnih ekonomista sa doktoratima i/ili iskustvom rada na ponajboljim svjetskim sveučilištima. Svaki član Savjeta je stručnjak u jednom području, no svaki od nas zna prije svega kako se u okviru društvenih znanosti dolazi do empirijski utvrđenih činjenica na temelju kojih možemo predlagati promjenu ekonomske politike.“ – rekao je Vuk Vuković, osnivač Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika.

Vlada Republike Hrvatske još je u ožujku 2020. godine razmišljala o formiranju ekonomskog savjeta koji bi, poput Stožera civilne zaštite za pandemiju, bio podrška predsjedniku Vlade i ministrima u donošenju odluka tijekom ekonomske krize. Kako takav savjet nikada nije osnovan, udruga Glas poduzetnika odlučila je formirati vlastiti Savjet neovisnih stručnjaka koji bi javno predlagao optimalne reformske pakete i politike. Na temelju prijedloga reformi Savjeta, vodstvo Udruge i odbori će aktivno promovirati njihovo provođenje i kontinuirano raditi na provedbi reformi s ministarstvima, svatko za svoj resor.

Konačno, Savjet bi organizirao godišnje konferencije te polugodišnje workshopove na kojima bi ponajbolji mladi ekonomisti iz Hrvatske i inozemstva prezentirali rezultate svojih istraživanja. Navedena istraživanja bi se analizirala te bi se na temelju njih formirali konkretni prijedlozi ekonomskih politika i potrebnih koraka do ispunjenja ciljeva. Rad Savjeta u potpunosti podupire Odbor za ekonomiju i financije UGP-a koji će pripremati analize, dopise i sažetke diskusija, pismeno formirati zahtjeve reformskih politika te organizirati konferencije.

Tagovi: Glas poduzetnika, Ekonomski savjet, Vuk Vuković, Jakša Cvitanić, Ria Ivandić, Boris Podobnik
PROČITAJ I OVO
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
MMF snizio stopu rasta za njemačku ekonomiju
SNIŽENE PROGNOZE
MMF snizio stopu rasta za njemačku ekonomiju
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjenu rasta za njemačko gospodarstvo u 2021. godini, navodeći kao razlog kontinuirani utjecaj pandemije
U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAPOSLENOST
U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAGREB - Krajem prosinca prošle godine u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih, što je 0,2 posto više nego u studenome, ali i 2,2 posto manje nego krajem prosinca 2019., dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 9,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Anketa NBS: Privrednici očekuju da godinu završimo sa inflacijom od dva odsto
OČEKIVANJA
Anketa NBS: Privrednici očekuju da godinu završimo sa inflacijom od dva odsto
BEOGRAD - Privrednici očekuju, a to su očigledno uneli i u svoje godišnje planove, da 2021. godinu završimo sa inflacijom od oko dva odsto. Finansijski sektor, s druge strane, smatra da će u decembru 2021. godine inflacija u Srbiji iznositi 1,9 odsto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE