GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glas poduzetnika traži povratak PDV-a plaćenog kod pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji

Glas poduzetnika traži povratak PDV-a plaćenog kod pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji
PDV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2021 / 17:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika (UGP) izvijestila je u srijedu da je poslala dopis Vladi i Ministarstvu financija u kojemu traži da se svim humanitarnim udrugama i akcijama koje pomažu Sisačko-moslavačkoj županiji vrati PDV koji su do sada morali platiti.

"Smatramo da je svima jasno da su građani RH donirali sredstva za obnovu potresom pogođenog područja, a ne za punjenje državnog proračuna. Ističemo da smo već nekoliko puta dopisima i apelima u medijima tražili da se država odrekne naplate PDV-a na donirana sredstva i robe, što je na kraju i učinjeno. Međutim, smatramo da je nužno da se plaćeni PDV vrati na račune humanitarnih akcija", poručuju iz UGP-a.

S vraćenim PDV-om, ističu, mnogobrojne humanitarne udruge i akcije mogle bi pomoći još više ljudi s područja Sisačko-moslavačke županije.

Iz UGP-a navode da su za kupnju 20 stambenih kontejnera dobavljačima platili 173.569 kuna PDV-a, a primjerice tim novcem su mogli kupiti još barem četiri stambena kontejnera.

Podsjećaju da je Ministarstvo financija već najmanje dva puta vratilo uplaćeni iznos PDV-a. Radi se o akciji "Vratimo Palčiće u Petrovu" te nedavno Hrvatskom Caritasu za kupovinu stotinu stambenih modula, a iz UGP-a smatraju da bi jedino korektno bilo to isto učiniti i za druge humanitarne udruge i akcije.

"Građani i tvrtke su humanitarnim udrugama i humanitarnim akcijama donirali oko 20 milijuna kuna s namjerom da ta sredstva budu iskorištena za nabavku kontejnera i obnovu kuća građana koji su ostali bez svojih domova. Ako se ne odobri povrat poreza, svi moramo biti svjesni da će 20 posto doniranih sredstava otići kao PDV u državnu kasu. Apeliramo na ministra financija da u ovom slučaju stavi interes pogođenih građana ispred interesa punjenja državnog proračuna", rekao je izvršni direktor UGP-a Dražen Oreščanin u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Nedavne izmjene pravilnika o Općem poreznom zakonu

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić prošli je tjedan najavio izmjene pravilnika, koje su u međuvremenu stupile na snagu, a kojima obveznici poreza na dodanu vrijednost (PDV) mogu donirati robe i usluge na potresom pogođena područja bez plaćanja PDV-a-

Ta mjera se odnosi isključivo na obveznike PDV-a, dakle one poduzetnike, pravne i fizičke osobe, čiji godišnji prihodi premašuju 300 tisuća kuna, objasnio je tada Marić te ujedno i podsjetio da su novčane donacije uvijek bile oslobođene plaćanja PDV-a.

Ustvrdio je i da se s tom mjerom ne kasni jer obveznici PDV-a imaju rok za podnošenje obrazaca PDV-a za zadnji mjesec prošle godine do 20. siječnja ove.

Tagovi: Glas poduzetnika, porez na dodanu vrijednost
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE