GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka

Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2020 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka nakon vjerojatno rekordnog pada u drugom tromjesečju, povezanog s pandemijom koronavirusa, izvijestila je u srijedu Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Indeks globalne robne razmjene pao je u lipnju na 18,6 bodova u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosio je 84,5 bodova.

To je njegova najniža razina otkada je WTO počeo objavljivati izvješća 2007. godine, u vrijeme financijske krize.

Vrijednost je u skladu s lipanjskom procjenom WTO-a o 18,5-postotnom padu globalne robne razmjene u drugom tromjesečju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, stoji u izvješću.

Točan obujam pada trgovine u drugom tromjesečju bit će poznat nakon što budu dostupni službeni podaci.

U travnju WTO je predvidio da će globalna robna razmjena ove godine pasti između 13 i 32 posto, te porasti 21 do 24 posto u 2021. U lipnju su izvijestili da je taj pesimističan scenarij ipak malo vjerojatan zahvaljujući brzom odgovoru vlada na posljedice pandemije.

"Lipanjska statistika WTO-a implicirala je 14-postotni pad obujma globalne trgovinske razmjene između prvog i drugog tromjesečja ove godine", podsjećaju.

"Ta procjena, zajedno s novom vrijednošću barometra robne trgovine, sugerira da se svjetska trgovina u 2020. razvija u skladu s manje pesimističnim scenarijima koje je WTO skicirao u travanjskoj prognozi", pojašnjavaju.

U normalnim okolnostima barometar anticipira promjene trendova u trgovini nekoliko mjeseci unaprijed ali su snažne oscilacije koje je prouzročila pandemija koronavirusa smanjile njegovu prediktivnu vrijednost, upozorava WTO.

Ukazuju ipak na znakove oporavka u trećem tromjesečju. Izvješće tako pokazuje rast indeksa izvoznih narudžbi u lipnju, na 88,4 boda, s 83,3 boda u ožujku.

"Dodatni pokazatelji naznačuju parcijalno blago jačanje svjetske trgovine i proizvodnje u trećem tromjesečju, ali snaga takvog eventualnog oporavka i dalje je vrlo neizvjesna", naglašava WTO.

Ne može se isključiti mogućnost da oporavak neće imati oblik slova V već slova L, naglašavaju.

Tagovi: robna razmjena, globalna ekonomija, Svjetska trgovinska organizacija
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE