GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalni dug na rekordnoj razini

Globalni dug na rekordnoj razini
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2020 / 11:54
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Svjetski dug je u trećem kvartalu prošle godine, u odnosu na ukupnu globalnu proizvodnju, dostigao najvišu razinu u povijesti, od 253.000 milijardi dolara.

“Globalni dug dostigao je preko 322 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i nastavit će rasti”, objavio je Institut za međunarodne financije (IIF) iz Washingtona u izvještaju o svom novom istraživanju.

Ukupan globalni dug popeo se blizu rekorda na kraju rujna, poguran uglavnom većim zaduživanjem država i nefinancijskih poduzeća.

Na kraju drugog kvartala prošle godine, ukupan svjetski dug je iznosio 250,9 bilijuna dolara.

“Procjenjujemo da će ukupan globalni dug, podstaknut niskim kamatnim stopama i blagim financijskim uvjetima kreditiranja, u prvom kvartalu ove godine premašiti 257 bilijuna dolara, predvođen uglavnom zaduživanjem nefinancijskog sektora”, navodi se u izveštaju IIF-a.

Rekordno niske kamatne stope u zemljama širom svijeta su privukle i učinile lakšim zaduživanje poduzeća, pojedinaca i vlada, što je za posljedicu imalo rast duga.

Tagovi: globalni dug, svjetski dug
PROČITAJ I OVO
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
PAD
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
BRUXELLES - Inflacija u eurozoni padat će ove godine brže nego što se prethodno očekivalo, nakon što se činilo da je učinak poremećaja u trgovini u Crvenom moru ublažio, prema ažuriranim procjenama Europske unije.
Inflacija u SAD-u oslabila u travnju
HLAĐENJE
Inflacija u SAD-u oslabila u travnju
WASHINGTON - Porast potrošačkih cijena u SAD-u zahladio je tijekom mjeseca travnja, prema najnovijim podacima Ureda za statistiku rada objavljenim u srijedu ujutro.
Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
RAST
Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju realno veći za 2,1 posto nego u istom razdoblju lani. Prema desezoniranim podacima koji se koriste za usporedbu u EU, međugodišnji rast iznosio je 1,8 posto, dok je gospodarska aktivnost na tromjesečnoj razini stagnirala, objavio je Državni ured za statistiku.
Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
ZAGREB - Europska komisija je u proljetnim ekonomskim prognozama znatno povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 3,3 posto, što je drugi najveći rast među članicama EU-a.
Proizvođačke cijene u travnju u SAD-u nadmašile očekivanja
SIGNALI
Proizvođačke cijene u travnju u SAD-u nadmašile očekivanja
WASHINGTON - Proizvođačke cijene u SAD-u u travnju su porasle više od očekivanog, potaknute snažnim rastom cijena usluga i roba, što ukazuje na to da je inflacija i dalje visoka na početku drugog tromjesečja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE