GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnja inflacija u EU, eurozoni i Hrvatskoj dodatno ubrzala u rujnu

Godišnja inflacija u EU, eurozoni i Hrvatskoj dodatno ubrzala u rujnu
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2021 / 15:40
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Godišnja inflacija u EU i eurozoni u rujnu je ponovno ubrzala, uz snažan doprinos daljnjeg rasta cijena enegenata, a trend slijedi i Hrvatska s rastom cijena oko europskog prosjeka, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) porasla je u rujnu na razini EU-a na 3,6 posto, s 3,2 posto u kolovozu, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U prošlogodišnjem rujnu iznosila je 0,3 posto.

I u eurozoni je uvećana za 0,4 postotna boda u usporedbi s kolovozom, dosegnuvši 3,4 posto, najvišu razinu od rujna 2008. godine, u skladu s procjenom statističkog ureda Eurostata, objavljenom početkom mjeseca.

U rujnu prošle godine potrošačke cijene u eurozoni bile su niže za 0,3 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije.

Najveći su udio u godišnjoj stopi inflacije u zoni primjene zajedničke valute u rujnu ponovno imale cijene energenata, od 1,63 postotna boda, očitujući njihovo poskupljenje za 17,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Slijede cijene usluga, s doprinosom od 0,72 postotna boda. Cijene industrijskih roba imale su udio od 0,57 postotnih bodova, a one hrane, alkohola, duhana i duhanskih proizvoda, od 0,44 postotna boda.

Hrvatska u društvu Cipra i Austrije

Među zemljama EU-a, ponovno su najsnažnije porasle potrošačke cijene u usporedbi s istim mjesecom prošle godine u Estoniji i Litvi, za 6,4 posto, te Poljskoj, za 5,6 posto.

U Hrvatskoj je godišnja inflacija mjerena HICP-om u rujnu iznosila 3,5 posto, što predstavlja najsnažniji rast potrošačkih cijena od ulaska u EU.

Time je najbliža Cipru, s godišnjom inflacijom od 3,6 posto, te Austriji, s 3,3-postotnom inflacijom.

U kolovozu je godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj iznosila 3,1 posto, dok su u prošlogodišnjem rujnu potrošačke cijene bile za 0,3 posto niže nego u istom mjesecu godine ranije.

Najblaži rast cijena među zemljama EU-a u rujnu su ponovno bilježile Malta, od 0,7 posto, Portugal i Grčka, od 1,3 odnosno 1,9 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i najvažnijem trgovinskom partneru Hrvatske, inflacija je u rujnu znatnije ubrzala, dosegnuvši 4,1 posto.

Godišnja stopa inflacije u rujnu je u usporedbi s kolovozom porasla u 25 zemalja EU-a, u Belgiji je smanjena, a u Portugalu je ostala nepromijenjena, pokazalo je izvješće Eurostata.

Tagovi: inflacija, inflacija u Hrvatskoj, inflacija u EU, energenti, energija
PROČITAJ I OVO
Svjetska trgovinska organizacija odgodila ministarski sastanak zbog omicrona
ODGODA
Svjetska trgovinska organizacija odgodila ministarski sastanak zbog omicrona
ŽENEVA - Svjetska trgovinska organizacija-WTO objavila je da odgađa svoj prvi ministarski sastanak u četiri godine zbog pogoršanja zdravstvene situacije, čime je postala i prva velika diplomatska 'žrtva' novog soja koronavirusa nazvanog "omicron".
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
PREMIJER
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za medije u petak komentirao je rast BDP-a prema izvještaju Državnog zavoda za statistiku.
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
UZLET
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
ZAGREB – Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje, uvoza, izvoza i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 15,8 posto na godišnjoj razini, što je drugi kvartal zaredom kako se čvrsto oporavlja od koronakrize.
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
PESIMIZAM
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
NÜRNBERG - Raspoloženje njemačkih potrošača spustilo se na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci pod utjecajem novog vala pandemije covida 19 i relativno visoke inflacije, pokazalo je u četvrtak istraživanje marketinške agencije GfK.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE