GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnja inflacija u eurozoni na početku godine premašila pet posto

Godišnja inflacija u eurozoni na početku godine premašila pet posto
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2022 / 18:15
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Godišnja inflacija u eurozoni u siječnju je dodatno ubrzala, dosegnuvši novu rekordnu razinu iznad pet posto, poduprta kontinuirano snažnim rastom cijene energenata, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.

Godišnja inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u siječnju je iznosila 5,1 posto, premašivši dosadašnji rekord iz prosinca 2021. za 0,1 postotni bod, izračunao je Eurostat.

U siječnju 2021., na početku druge godine pandemije, iznosila je 0,9 posto.

Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u zemljama koje koriste zajedničku europsku valutu porasle 0,3 posto, neznatno usporivši u odnosu na prosinac.

Najveći doprinos povećanju stope inflacije pružili su i na početku 2020. energenti, sa skokom cijena u odnosu na prošlogodišnji siječanj za 28,6 posto, nakon gotovo 26-postotnog rasta u mjesecu ranije. Na mjesečnoj razini poskupili su čak šest posto.

I rast cijena svježe hrane ubrzao je na godišnjoj razini, na 5,2 posto, sa 4,7 posto u prosincu. U odnosu na mjesec ranije skuplja je 1,7 posto.

Cijene industrijskih proizvoda porasle su 2,3 posto u odnosu na isti mjesec lani, usporivši u odnosu na gotovo 3-postotni rast u prethodnom mjesecu. U odnosu na prosinac ti su proizvodi pojeftinili pak za dva posto.

Cijene usluga rasle su pak na godišnjoj razini, drugi mjesec zaredom, po stopi od 2,4 posto. Na mjesečnoj su razini stagnirale.

Dvoznamenkasti rast u Litvi i Estoniji

U siječnju su samo Litva i Estonija bilježile dvoznamenkastu stopu godišnje inflacije, od 12,2 odnosno 11,7 posto.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo i važan hrvatski trgovinski partner, godinu je započela s inflacijom od 5,1 posto. U prosincu iznosila je 5,7 posto, dijelom i zbog niske poredbene osnovice u 2020., povezane s privremeno sniženim PDV-om.

Gotovo istu godišnju inflaciju na početku godine bilježi i Irska, sa stopom od pet posto, pokazuju prve procjene.

Blizu je i Italija, treće najveće gospodarstvo eurozone i značajan trgovinski partner Hrvatske, s godišnjom inflacijom od 5,3 posto.

U skupini su i Cipar i Grčka, gdje su potrošačke cijene porasle za 5,2 odnosno 5,5 posto u odnosu na siječanj lani.

Španjolsko gospodarstvo, četvrto najveće u eurozoni, bilježilo je godišnju inflaciju od 6,1 posto.

Najskromniji rast cijena na godišnjoj razini bilježila je Francuska, drugo najveće gospodarstvo, od 3,3 posto. Slijede Portugal i Finska sa stopom inflacije od 3,4 posto.

Eurostat nije raspolagao samo podacima za Sloveniju.

Tagovi: inflacija u eurozoni, inflacija, gorivo, restorani, cijene goriva
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE