GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnja inflacija u eurozoni u prosincu usporila na 9,2 posto

Godišnja inflacija u eurozoni u prosincu usporila na 9,2 posto
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2023 / 13:46
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Eurozona je u prosincu prošle godine zabilježila godišnju stopu inflacije od 9,2 posto, nakon što je u studenome ove godine iznosila 10,1 posto, prva je procjena europskog statističkog ureda Eurostat. Inflaciju su i dalje poticale visoke cijene energije i hrane. U prosincu je inflacija u Sloveniji iznosila 10,8 posto.

Cijene energenata u prosincu su bile 25,7 posto više nego godinu prije. Time se njihov rast donekle usporio, nakon što je mjesec prije iznosio 34,9 posto.

Ipak, blago se ubrzao rast cijena hrane, alkohola i duhana. One su u prosincu bile 13,8 posto više nego u prosincu 2021. i 0,2 postotna boda više nego u studenom prošle godine.

Neenergetski industrijski proizvodi poskupjeli su 6,4 posto, što je 0,3 postotna boda više nego mjesec ranije, a usluge 4,4 posto odn. za 0,2 postotna boda više nego u studenom, pokazuju europski statističari.

Među zemljama koje koriste euro, prema prvim procjenama Eurostata, najviša godišnja inflacija u prosincu je zabilježena u Latviji, gdje je iznosila 20,7 posto, nakon što je u listopadu i studenom iznosila 21,7 posto. Slijedi Litva, gdje je međugodišnji rast potrošačkih cijena iznosio 20% (21,4% u studenom).

S druge strane, najniža stopa godišnje inflacije zabilježena je u Španjolskoj, gdje je prema prvim procjenama iznosila 5,6 posto (u studenom 6,7 posto). Slijedi Luksemburg s inflacijom od 6,2 posto (7,3 posto u studenom).

Stopa inflacije u Sloveniji u prosincu je iznosila 10,8 posto, što je isto kao iu studenom, pokazuju danas objavljeni podaci Eurostata.

Tagovi: inflacija u eurozoni, inflacija, eurozona, inflacija u EU
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE