GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnja inflacija u eurozoni u rujnu na najvišoj razini u 13 godina

Godišnja inflacija u eurozoni u rujnu na najvišoj razini u 13 godina
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2021 / 14:50
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Godišnja inflacija u eurozoni u rujnu je dodatno ubrzala, dosegnuvši najvišu razinu u 13 godina, najvećim dijelom pod utjecajem daljnjeg rasta cijena energije, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.

Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u rujnu je dosegnula 3,4 posto, procijenio je Eurostat.

To je njezina najviša razina od rujna 2008. godine.

U kolovozu su, prema istom mjesecu u pandemijskoj 2020. godini, potrošačke cijene bile više za tri posto u zemljama koje koriste euro, pokazuje najnovije izvješće. U rujnu prošle godine bile su pak 0,3 posto niže u usporedbi s istim mjesecom u pretpandemijskoj 2019. godini.

I u rujnu su, prema prvim procjenama Eurostata, najviše porasle cijene energenata, za 17,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te snažnije nego u kolovozu kada su uvećane 15,4 posto.

Svježa hrana poskupjela je za 2,6 posto, nešto blaže nego u kolovozu kad joj je cijena porasla za tri posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Usporio je i rast cijena industrijskih dobara, na 2,1 posto, s 2,6 posto u kolovozu, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda.

Cijene usluga porasle su 1,7 posto, snažnije nego u kolovozu kada su uvećane 1,1 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje promjenama podložne cijene energije i svježe hrane i čije kretanje prate u Europskoj središnjoj banci (ECB) pri donošenju odluka u monetarnoj politici, također je ubrzala u prošlom mjesecu, na 1,9 posto, s kolovoških 1,6 posto.

Rast potrošačkih cijena mjesecima ubrzava na godišnjoj razini, izazivajući sve veću zabrinutost u Europskoj uniji.

Veleprodajne cijene prirodnog plina već mjesecima rastu, a znatno je porasla i cijena električne energije, a posljedice osjećaju i potrošači u mnogim zemljama.

Zato će ministri EU-a, dužnosnici Europske komisije i Europski parlament sljedećeg tjedna razmotriti mjere kojima bi se riješio problem naglog rasta cijena.

Problem je uvršten i na dnevni red sastanka na vrhu čelnika zemalja članica EU-a koji će biti održan 21. i 22. listopada.

Cjelovito izvješće o inflaciji u EU i eurozoni Eurostat će objaviti 20. listopada.

Tagovi: inflacija u eurozoni, inflacija, gorivo, restorani, cijene goriva
PROČITAJ I OVO
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
Kina priprema mjere potpore potražnji
MJERE
Kina priprema mjere potpore potražnji
PEKING - Kina će uskoro uvesti mjere potpore domaćoj potražnji, izjavio je u utorak Yuan Da, dužnosnik najvišeg vladinog tijela za gospodarsko planiranje.
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
INFLACIJA
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u ponedjeljak da bi svi zajedno, od medija pa do nositelja procesa uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, trebali učiniti sve da se taj proces ne iskoristi za "lov u mutnom" i neopravdano podizanje cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE