GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko europskog ekonomskog oporavka

Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko europskog ekonomskog oporavka
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 22:54
Autor: SEEbiz
LONDON - Analitičari Goldman Sachsa iznijeli su svoja predviđanja za očekivani oporavak u eurozoni, ističući da vjeruju da će Europska središnja banka ukinuti svoje neviđene mjere poticaja, a također sugerirajući da se na mjere štednje više neće moći pouzdati.

Ulagači u Europi fiksirani su na ono što će Europska središnja banka poduzeti u smislu poticaja, posebno nakon što su Federalne rezerve u Sjedinjenim Državama prošlog tjedna povisile svoja očekivanja o inflaciji i predvidjele nova povećanja stopa za 2023. godinu.

U razgovoru za CNBC-ov "Street Signs Europe" u ponedjeljak, Sven Jari Stehn, glavni europski ekonomist u Goldman Sachsu, rekao je da bi najnovije stajalište Feda "trebalo učiniti Upravno vijeće [ECB] sigurnijim da može početi smanjivati kupnju PEPP-a kasnije ove godine"

ECB je uveo novi program otkupa obveznica nakon pandemije koronavirusa, nazvan Program hitne pandemijske kupnje. Trenutno bi trebao trajati do ožujka 2022. godine i iznositi 1,85 bilijuna eura (2,2 bilijuna dolara).

"Mislimo da će odstupiti od programa kupnje PEPP-a na sastanku u rujnu, prelazeći u četvrto tromjesečje", rekao je Stehn, dodajući također da Upravno vijeće ne "žuri slijediti Fed u ubrzavanju izlaznog rasporeda."

Goldman Sachs prošlog je tjedna procijenio rast BDP-a od 5,4% za eurozonu ove godine, iznad konsenzusa, unatoč napretku u programima cijepljenja.

Međutim, još uvijek postoji zabrinutost da inflacija neće porasti na željenu razinu za ECB, unatoč ponovnom otvaranju kroz koje prolaze različite ekonomije eura. Stoga bi bila potrebna kontinuirana podrška središnje banke koja kao ključni cilj koristi inflaciju.

Goldman očekuje samo "postupno povećanje" temeljne inflacije na 1,5% u četvrtom kvartalu ove godine. Mandat ECB-a je osigurati stabilnost cijena s ciljem inflacije od "blizu, ali ispod 2%".

Pandemija koronavirusa također je vidjela kako su vlade pojačale svoju fiskalnu potporu i olabavile svoje proračune - pristup koji je naglo bio u suprotnosti s mjerama štednje koje je europodručje primijenilo nakon globalne financijske krize 2008. godine.

Ovaj pristup bio je moguć jer je svih 19 država eura odlučilo privremeno ukinuti proračunska pravila EU-a kako bi imale prostora za više trošenja i smanjile ekonomski šok pandemije. Međutim, 19 zemalja treba razgovarati o reviziji proračunskih pravila EU-a, koje neki smatraju previše restriktivnim i zastarjelim.

"Očekujemo da će se verzija fiskalnih pravila primjenjivati od 2023. nadalje ... Međutim, imamo četiri fiskalna razloga za mišljenje da povratak fiskalnoj konsolidaciji neće biti iznenađujuće brz kao nakon GFC-a i tijekom krize u eurozoni", napisali su analitičari Goldman Sachsa prošlog tjedna.

Tagovi: Goldman Sachs, eurozona, Sven Jari Stehn, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
JASNA PORUKA
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
BRUXELLES - O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
POTPORE
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodaci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.
Gospodarstvo eurozone u srpnju poraslo najsnažnije u više od 20 godina
RAST
Gospodarstvo eurozone u srpnju poraslo najsnažnije u više od 20 godina
LONDON - Gospodarstvo eurozone poraslo je u srpnju najsnažnije od sredine 2000. godine zahvaljujući ublažavanju koronamjera i oporavku uslužnog sektora, ali poslovni čelnici strahuju od novog vala zaraze, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
Britanska maloprodaja u lipnju poletjela na krilima Europskog nogometnog prvenstva
SKOK
Britanska maloprodaja u lipnju poletjela na krilima Europskog nogometnog prvenstva

LONDON - Britanska maloprodaja u lipnju je neočekivano poletjela na krilima potražnje tijekom Europskog nogometnog prvenstva, piše Bloomberg.

Skače broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama koji traže državnu pomoć
TRŽIŠTE RADA
Skače broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama koji traže državnu pomoć
WASHINGTON - Broj nezaposlenih Amerikanaca koji su se prijavili za državne beneficije prošlog je tjedna narastao na dvomjesečni maksimum.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE