GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo 24.000 radnika obuhvaćeno potporama za skraćeno radno vrijeme

Gotovo 24.000 radnika obuhvaćeno potporama za skraćeno radno vrijeme
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2020 / 08:16
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Prema sadašnjim pravilima potpora za skraćeno radno vrijeme odobravat će se do kraja godine, a mogu je dobiti tvrtke koje su u onom mjesecu za koji je traže imali pad prihoda veći od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Broj poslodavca koji od države, za prevladavanje posljedica koronakrize, traže potporu skraćenog radnog vremena narastao je do prošlog petka na 532, a broj radnika za koje bi trebali primati potporu, do najviše dvije tisuće kuna mjesečno, već je bio 23.839. Podaci su to koje je Novi list dobio od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz kojih je vidljivo da je gotovo polovica, odnosno 48 posto zahtjeva stigla iz prerađivačke industrije, koja je dominantno i koristila tu potporu u članicama Europske unije za vrijeme prošle gospodarske krize kad se ona značajnije provodila u industrijski razvijenim europskim zemljama, posebice Njemačkoj.

U Hrvatskoj se tada potpora skraćenog radnog vremena gotovo i nije koristila jer je u cijelom prethodnom desetljeću tražilo tek osamdesetak poslodavca za nešto više od dvije tisuće radnika. Iako nije popularna među poslodavcima kao ostale Vladine mjere i daleko je od toga da se u nju uključi i sto tisuća radnika, koliko se maksimalno, još ljetos, procjenjivalo u Vladi, ali je već sada jasno da će ta mjera ipak imati puno jaču primjenu nego u prvom valu primjene. Dosad je kroz tu mjeru, otkrili su Novom listu iz HZZ-a, poslodavcima isplaćeno gotovo 24,5 milijuna kuna, dok je primjerice u razdoblju od 2009. do 2018. godine Zavoda na potporu za skraćeno radno vrijeme potrošio ukupno osam i pol milijuna kuna.

Ta je mjera primjerice često isticana među ključnim mjerama koje su omogućile da se nakon prošle recesije njemačka proizvodnja, pa tako i cijelo gospodarstvo brzo oporavi, a sve su hrvatske vlade u proteklom desetljeću nastojale potaknuti njezino snažnije korištenje, ali se to nije dogodilo. Razlog je, uz ostalo, ležao i u tome što su poslodavci za prošle krize radije otpuštali radnike, nego da im skrate radni tjedan, a sada je dio njih svjestan da si taj luksuz ne može dopustiti jer će bez obzira na procjene o porastu nezaposlenih, teško naći obučene radnike, posebice oni u industriji.

Zato i ne čudi to da je gotovo polovica zahtjeva za potporu za skraćeno radno vrijeme – 253 – iz prerađivačke industrije. Slijedi s 56 zahtjeva djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, a samo tri zahtjeva manje stigla su iz trgovine. Uz to je još 35 zahtjeva stiglo iz ostalih uslužnih djelatnosti.

Prema sadašnjim pravilima potpora za skraćeno radno vrijeme odobravat će se do kraja godine, a mogu je dobiti tvrtke koje su u onom mjesecu za koji je traže imali pad prihoda veći od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pravila kažu i to da poslodavac koji zapošljava do 50 radnika mora skratiti radno vrijeme za najmanje 20 posto, što znači da radnik radi najviše četiri dana u tjednu, piše Novi list.

Tagovi: potpore za skraćeno radno vrijeme, skraćeno radno vrijeme
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE