GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo 70% hrvatskog izvoza otpada na zemlje EU

Gotovo 70% hrvatskog izvoza otpada na zemlje EU
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2023 / 11:17
Autor: RBA analize

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, dinamika vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske s inozemstvom nije posustala niti u posljednjim mjesecima 2022.

Štoviše, privremeni podaci za studeni i prosinac potvrdili su nastavak dvoznamenkastih stopa rasta i izvoza i uvoza roba. Izraženo u eurima, izvoz roba u studenom u odnosu isto razdoblje 2021. godine usporio je na 23,6% (u odnosu na 25% u listopadu), dok je vrijednost uvezenih roba porasla za 31,7% na godišnjoj razini (u odnosu na 42,5% u listopadu). Oporavak domaće i inozemne potražnje nakon 2020. rezultirao je trendom dvoznamenkastih stopa rasta uvoza i izvoza koji je započeo u ožujku 2021., a nastavio se tijekom cijele 2022. kao odraz snažnog rasta cijena energenata te prehrambenih i industrijskih sirovina na svjetskom tržištu koje se prelijevaju i na domaće.

U razdoblju od siječnja do studenog, promatrano kumulativno, vrijednost izvezenih roba iznosila je 22,06 mlrd. eura, odnosno ostvaren je rast od 32,2% u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. S druge strane, vrijednost uvezenih roba, s iznosom od 38,29 mlrd. eura, porasla je za 48,6% u promatranom razdoblju na godišnjoj razini. Posljedično, deficit u bilanci robne razmjene s inozemstvom u razdoblju siječanj-studeni 2022. iznosio je 16,23 mlrd. eura (+78,9% u odnosu na sij.-stu. 2021.). Produljivanje manjka u robnoj razmjeni očekivano je i zbog veće uvozne baze.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u studenom 64,5%, dok je u razdoblju sij.-stu. 2022. iznosila 57,6%. Poboljšanje pokrivenosti uvoza izvozom u studenom na mjesečnoj razini (+7pb) rezultat je mjesečnog rasta izvoza i pada uvoza. Naime, u odnosu na listopad, vrijednost izvoza robe bila je veća za 7,4%, dok je vrijednost uvoza smanjena za 4,3%. Pritom se manjak u robnoj razmjeni smanjio te je u studenom iznosio 1,25 mlrd. eura (u odnosu na 1,57 mlrd. eura mjesec ranije).

Promatrano kumulativno, u razdoblju od siječnja do studenog 2022., Hrvatska je na tržište Europske unije izvezla robe u vrijednosti od 15,17 mlrd. eura ili 68,7% vrijednosti ukupnog izvoza. Na godišnjoj razini to je nominalno povećanje od 33,5%. Ipak, zbog visoke uvozne baze i rasta uvoza s ovog tržišta po godišnjoj stopi od 36,6% uz vrijednost uvoza od 26,93 mlrd. eura (70,3% ukupnog uvoza RH), manjak u robnoj razmjeni s EU produbio se na 11,76 mlrd. eura ili 40,8% u odnosu na sij.-stu. 2021. godine. Od ukupno plasiranih roba namijenjenih EU tržištu, 67,1% odnosilo se na trgovinske partnere Njemačku, Italiju, Mađarsku i Sloveniju (i 62,7% uvoza s EU tržišta).

Trgovinski partneri Hrvatske koji se nalaze u europodručju sudjeluju u promatranom razdoblju u ukupnom izvozu i uvozu roba s 50,3% odnosno s 54,4%. Što se tiče robne razmjene s državama CEFTA-e, u prvih jedanaest mjeseci 2022. Hrvatska je izvezla robe u vrijednosti od 4,22 mlrd. eura ili 19,2% ukupnog izvoza, dok je vrijednost uvoza iznosila 2,82 mlrd. eura ili 7,4% ukupnog uvoza. Stoga je višak robne razmjene s članicama CEFTA-e iznosio 1,4 mlrd. eura, što je nominalno povećanje od 33% u odnosu na isto razdoblje 2021.

Promatrano prema NKD-u, najveća nominalna povećanja izvoza i uvoza robe u prvih jedanaest mjeseci 2022. u odnosu na isto razdoblje godinu ranije zabilježena su kod Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, a slijedi Rudarstvo i vađenje. Unutar prerađivačke industrije, ostvarenim povećanjem dominira kategorija Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, posebice kod uvoza. Prerađivačka industrija u ukupnom izvozu i uvozu sudjeluje s više od 78% vrijednosti, a zbog visoke uvozne ovisnosti hrvatskog gospodarstva velika većina djelatnosti unutar prerađivačke industrije ostvaruje manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom. U cijeloj 2022. snažno produbljivanje manjka u robnoj razmjeni s inozemstvom odražavat će ponajviše rast neto uvoza energenata zbog povećanih cijena na svjetskom tržištu, ali i ostalih kategorija roba, posebice prehrambenih i industrijskih sirovina.

U prvoj polovini 2023., u skladu s kretanjima na globalnim tržištima, očekujemo usporavanje inozemne potražnje za hrvatskom robom kao posljedica već primjetnog usporavanja gospodarskih aktivnosti, posebice prerađivačkog sektora. S druge strane, promjene koje su se Hrvatskoj dogodile s početkom 2023. trebale bi ublažiti taj učinak i djelovati pozitivno na gospodarska kretanja. I prihvaćanje eura kao službene valute plaćanja kao i ulazak u zajednički šengenski prostor olakšavaju razmjenu dobara i usluga unutar EU odnosno europodručja.

Tagovi: izvoz, hrvatski izvoz, hrvatski uvoz
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE