GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo identični ekonomski programi HDZ-a i Restart koalicije

Gotovo identični ekonomski programi HDZ-a i Restart koalicije
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2020 / 10:14
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - HDZ je izbornom programu Restart koalicije odgovorio jednako snažnim, pa i još lukrativnijim gospodarskim i socijalnim obećanjima.

Gotovo su jednaki prioriteti i teme koji se naglašavaju, s tim da je HDZ dodatno podebljao neka obećanja Restart koalicije, na primjer to da će minimalna neto plaća porasti na 4250 kuna, piše Jutarnji list.

U najavi promjena porezne politike nema baš tako velikih razlika, osim što se HDZ odlučio na daljnje smanjenje stopa poreza na dohodak, dok je Restart koalicija kod tog poreza naglasak stavila na povećanje neoporezivog dijela dohotka. Političko-ekonomsku filozofiju ovog predizbornog programa u uvodnom je dijelu sažeo predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ističući kako “u tridesetoj godini hrvatske demokracije i uoči 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja glavna pitanja pred hrvatskim narodom više nisu pitanje neovisnosti i obrane hrvatske slobode”.

“To smo riješili međunarodnim priznanjem i pobjedom u Domovinskom ratu.  Danas su ključni izazovi za zaštitu suvereniteta i hrvatsku budućnost pitanja socijalne sigurnosti, demografskog opstanka, boljeg životnog standarda i perspektivnije budućnosti, samodostatnosti u poljoprivredi i energetici, otpornijeg gospodarstva i učinkovitije javne uprave te snažnijeg međunarodnog položaja. S tim novim izazovima pred hrvatskim narodom naše politike razvijamo na konceptu novog suverenizma, koji se temelji na osnaživanju države i gospodarstva, te učinkovitom korištenju našeg utjecaja u Europskoj uniji radi promicanja nacionalnih interesa i kvalitetnijeg života naših sugrađana”, ustvrdio je u tom uvodu aktualni premijer.

U sljedećim danima on će morati pojasniti koliko bi konkretne porezne i druge mjere koštale državni proračun na godišnjoj razini, kao što su to učinili čelnici Restart koalicije, ali u biti se radi o konceptualno jako sličnim programima “novog suverenizma”.

I, eto, niti jedan ne sadrži smanjivanje broja županija i uvođenje poreza na nekretnine. Nema u tim programima osobito velikog iskoraka, ali oba programa nude “masivne” konkretne mjere i brojke te se može lako naknadno provjeriti što se od toga ispunilo. Birači će, dakle, birati ne toliko između dva jako različita programa, nego će naglasak biti na tome kome pokloniti povjerenje da je sposoban realizirati dana obećanja.

Tagovi: ekonomski program Restart koalicije, ekonomski program HDZ-a, Andrej Plenković, porez na nekretnine, reforma lokalne samouprave
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE