GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj uvodi transparentnu javnu nabavu gradskih poduzeća

Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj uvodi transparentnu javnu nabavu gradskih poduzeća
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 13:47
Autor: SEEbiz
STRMEC - U četvrtak, 2. srpnja 2020. godine u Društvenom domu Strmec predstavljen je novi iskorak Grada Svete Nedelje prema potpunoj transparentnosti poslovanja gradskih poduzeća.

Nakon najvećeg poreznog rasterećenja i uvođenja transparentne nabave gradske uprave, svi ugovori, narudžbenice i fakture Dječjeg vrtića „Slavuj“, komunalnog poduzeća SVENKOM d.o.o. i Kulturnog centra Grada Svete Nedelje od sada će biti dostupni online na poveznici grad-svetanedelja.hr/transparentnost.

Gradonačelnik Grada Sveta Nedelja Dario Zurovec izrazio je zadovoljstvo što je Sveta Nedelja još jednom pokazala kako je među pionirima digitalizacije u Hrvatskoj: „Po mnogo stvari, a posebno kada je riječ o digitalizaciji, smo prvi u Hrvatskoj. Želimo inspirirati i druge da krenu našim primjerom i zato vjerujemo da će ovaj sustav povećati transparentnost kako u Svetoj Nedelji, tako i u cijeloj Hrvatskoj.“

U posljednje tri godine Sveta Nedelja je provela najveće porezno rasterećenje i uvela najbolje softvere za transparentnost, čime je postala najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Dvije godine za redom proglašena je najboljim gradom za gospodarstvo, te je prva u Hrvatskoj uvela fiksni i varijabilni dio plaće za gradsku upravu temeljem ocjena građana.

Zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Davor Nađi demonstrirao je korištenje aplikacije i pojasnio njezinu svrhu: „Već i prije uvođenja ove aplikacije Sveta Nedelja bila je najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Digitalizirali smo cijeli niz alata kojima pratimo rad Gradske uprave još dok se mnogi se nisu usudili ovako nešto uvesti. Nakon transparentnosti koju smo uveli u Gradsku upravu, isto želimo napraviti i s gradskim poduzećima i nadamo se da će naš primjer slijediti i ostali gradovi i općine, ali i ministarstva, agencije i državna poduzeća. Udruge Glas poduzetnika i Lipa – udruga poreznih obveznika su putem peticije tražila da sva javna poduzeća svoje troškove objavljuju transparentno. Mi smo ovime jedini u Hrvatskoj koji to ispunjavamo.“

Aplikacija je napravljena kako bi bila što jednostavnija za pristup i korištenje. Jednostavnom pretragom pojma „Sveta Nedelja transparentnost“ odmah će se prikazati aplikacija kojoj je moguće pristupiti jednim klikom. Pretraga se može vršiti putem upisivanja pojma ili odabira ključne riječi. Svaki ugovor, narudžbenicu i račun može se vidjeti klikom na dokument ili izvesti u željenom formatu. Ukoliko korisnik želi pratiti jedan određeni postupak javne nabave, od kreiranja narudžbenice do ispostave računa, to je moguće uz samo jednu pretragu.

Na konferenciji za medije su prisustvovali i ravnatelj Kulturnog centra Robert Maračić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Slavuj“ Gordana Supanc, te direktor Trgovačkog društva SVENKOM d.o.o. Dalibor Jakopec koji je pojasnio kako ova aplikacija nije samo korisna građanima, već i poduzećima koja je koriste: „Ovo je najbolji način kako bi naši građani i cijela zajednica mogli pristupiti podacima o našem poslovanju. Ova aplikacija koristit će i nama kao poduzeću, jer ćemo moći napraviti izvješća i planove za budućnost, zbog čega sam uvjeren kako je njezina korist višestruka.“

Grad Sveta Nedelja prvi je i jedini grad u Hrvatskoj koji je dosad učinio ovakav iskorak. Pokrenuli su savjetodavni e-referendum, otvoreni GIS sustav i Registar javne nabave, te uveli aplikaciju za praćenje sredstava za sport i vatrogastvo SOM Sport, čime su uveli potpunu transparentnost financija.

Tagovi: Grad Sveta Nedelja, Dario Zurovec, SVENKOM d.o.o., Dalibor Jakopec, Davor Nađi, transparentnost
PROČITAJ I OVO
Kineski BDP u zadnjem kvartalu 2020. skočio 6,5%
SKOK
Kineski BDP u zadnjem kvartalu 2020. skočio 6,5%
PEKING - U posljednjem lanjskom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao 6,5 posto na godišnjoj razini, više u odnosu na očekivanja analitičara od 6,1 posto.
Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto
OŠTAR PAD
Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto
ZAGREB - Potražnja za radnicima prošle je godina pala za četvrtinu u odnosu na 2019., a veliki porast se ne očekuje ni u ovoj godini jer će se reaktivirati radna snaga koja je ostala zaposlena zahvaljujući vladinim mjerama pomoći gospodarstvu.
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima.
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
SAD-KINA
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
WASHINGTON - SAD je zbog trgovinskog rata koji je predsjednik Donald Trump zapodjenuo s Kinom izgubio 245.000 radnih mjesta, a postupno obostrano smanjivanje carina potaknulo bi rast i djelomice nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA - Kumulativna izravna strana ulaganja (FDI) iz EU-a u Kinu tijekom proteklih dvadeset godina dosegla su više od 140 milijardi eura, dok je istodobno razina kineskih FDI u Europskoj uniji iznosila 120 milijardi eura
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE