GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2023 / 23:57
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Kupci kažu, skuplje im je iz mjeseca u mjesec. Pa ih službena statistika o usporavanju inflacije, čudi, piše N1 televizija.

“Bajkw, bajke, bajke, to smo davno već prošli.”

“Ma kakvi, to su bezvezarije, to nije istina.”

“Meni se čini svaki dan da je sve skuplje.”

“Jedno i drugo je u pitanju – i inflacija i zaokruživanje.”

“U dućanima je nešto znatno skuplje no što je bilo prije po pitanju svega.”

“Maslac je poksupio, krumpir, luk, sve”, žale se građani.

No prve procjene Državnog zavoda za statistiku pokazuju da inflaciju u siječnju usporava s prosinačkih 13,1 na 12,7 posto na godišnjoj razini. U odnosu na mjesec ranije, općenito su na istoj razini. Ipak, cijene hrane u odnosu na lani rasle su 15,4 posto, a mjesec na mjesec za 1,3 posto, dok su cijene usluga u siječnju ove godine bile više za 9,3 posto u odnosu na isti mjesec 2022. dok su odnosu na prosinac bile za 1,1 posto više. Znači li to da euro nije donio poskupljenja?

“Svi proizvodi u toj košarici koji se prate nisu jednako važni svima. Cijene se razlikuju od grada do grada, statistika to mora metodološki ujednačiti. Ovo što se događalo oko zaokruživanja cijena s prelaskom na euro i nije imalo značajni utjecaj na ukupan rast cijena”, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

Država ipak i dalje na terenu preko Državnog inspektorata prati jesu li trgovci neopravdano digli cijene pa ih je čak 70 posto od onih kontroliranih vratilo na staro.

“Nitko još nije javio da je nešto pojeftinilo. Mi smo očekivali, kad je Inspektorat počeo objavljivati da su naplatili kazne i da su cijene vraćene na razdoblje 31. prosinca, no ja ih nisam nigdje našla ni nama nije nitko javio”, kaže pak Ana Knežević iz Udruge za zaštitu potrošača.

Uz kontrole, država je najavila i bijele liste s cijenama tristotinjak proizvoda. Od 10 velikih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, na listama će biti samo tri. Iako su neslužbene najave bile da će web stranica s cijenama biti u funckiji od ponedjeljka, sve je odgođeno za kraj tjedna.

“Ako se pokaže da firme koje su na bijelim listama nemaju bolje rezultate od onih na crnim, to znači da ova mjera nije imala smisla. Mislim da ne treba čuditi što trgovački lanci ne hrle da dođu na bijele liste jer ako bacite pogled koga najviše kažnjavaju u zadnje vrijeme, najviše kažnjavaju male hrvatske firme”, rekao je Boris Podobnik iz Glasa poduzetnika.

“Ako će Ministarstvo imati dnevne ili tjedne objave gdje je nešto pojeftinilo, onda će to imati svrhe, ali same liste da se prave nikome neće koristiti”, smatra Knežević.

No vrijeme jeftine hrane sada je već daleko iza nas, tvrdi Novotny: “Usporavat će stopa rasta cijena, ali same cijene neće padati. Inflacija će padati, a plaće će rasti, to će onda izazvati novu rundu rasta cijena jer kad rastu plaće, rastu i cijene”.

U toj utrci, uvijek pobjedu odnosirast cijena – plaće ih nikada ne mogu sustići. Pa će na kraju kao i uvijek, najviše patiti budžeti građana.

Tagovi: inflacija, cijene, rast cijene, Ana Knežević
PROČITAJ I OVO
Hoće li inflacija dodatno ubrzati zbog rasta plaća?
PLAĆE
Hoće li inflacija dodatno ubrzati zbog rasta plaća?
ZAGREB - Stagnacija godišnje stope inflacije - koja je u veljači, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 4,1 posto - nije dobra vijest za potrošače nakon njezina višemjesečnog usporavanja.
Počeli su pregovori o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere
POREZI
Počeli su pregovori o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere
WASHINGTON - Početkom ovog tjedna najveća svjetska gospodarstva započela su pregovore o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere.
Četvrtina zaposlenih u Njemačkoj ima migrantsko podrijetlo
PORIJEKLO
Četvrtina zaposlenih u Njemačkoj ima migrantsko podrijetlo
BERLIN - Mnogi njemački sektori oslanjaju se na ljude stranog podrijetla zbog nedostatka kvalificirane radne snage diljem zemlje, objavio je u petak Savezni ured za statistiku.
Raspoloženje potrošača u vezi s američkim gospodarstvom blago se pogoršalo u veljači
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u vezi s američkim gospodarstvom blago se pogoršalo u veljači
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je u veljači 2,7 posto u odnosu na siječanj, na 76,9 bodova, što je ipak 14,9 posto više nego u veljači prošle godine, objavilo je danas Sveučilište Michigan.
Američki državni dug raste za trilijun dolara svakih 100 dana
ZADUŽENOST
Američki državni dug raste za trilijun dolara svakih 100 dana
WASHINGTON - Dužničko opterećenje SAD-a raste sve brže posljednjih mjeseci, povećavajući se za oko 1 trilijun dolara gotovo svakih 100 dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE