GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz

Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
EKONOMSKA SLIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 09:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše Večernji list.

Za potrebe semafora poslovne su cikluse podijelili u četiri faze: ekspanzije, usporavanja, recesije i oporavka. Na osnovu dosad poznatih ekonomskih pokazatelja semafor pokazuje da su prve u recesiju dospjele plaće, čija je realna vrijednost znatno ispod stope inflacije.

Svima koji žive od plaća, a ni mirovine i ostala socijalna davanja nisu u boljoj poziciji, standard je lošiji nego što je bio u istom razdoblju prošle godine. Faza recesije nastupa kada su stope rasta promatranog segmenta ispod dugoročnog prosjeka i usporavaju.

Građevinarstvo, industrija, maloprodaja i potrošački sentiment nalaze se u fazi usporavanja, dok se ekspanzija bilježi u četiri područja. To su inflacija, zaposlenost te izvoz robe i uvoz robe! Faza usporavanja znači da je trend ekonomske klime u sektoru i dalje iznad prosječno zabilježenih razina, no pogoršava se.

Hrvatska još živi u oblacima na valu dobre turističke sezone i da nema visoke inflacije, ne bismo bili svjesni problema u okruženju. Stanje na tržištu rada je i dalje dobro, nezaposlenost pada, a zaposlenost se vratila na razine koje smo imali uoči velike financijske krize 2008. godine. Izvoz i uvoz robe i dalje su u fazi ekspanzije jer rastu po stopama od 30 i 50 posto pod utjecajem cijena energenata.

– S obzirom na visoku neizvjesnost na tržištima, energetsku krizu i snažnu inflaciju u Europskoj uniji nezahvalno je prognozirati stope rasta u zadnjem kvartalu ove godine i u sljedećoj godini. Gledajući Hrvatsku, iz zadnje dostupnih podataka vidimo da rast u maloprodaji, industriji i građevinarstvu usporava. Ako se taj trend nastavi, u zadnjem kvartalu 2022. možemo očekivati nisku stopu rasta ili čak pad na godišnjoj razini. Ipak, zbog visokih stopa rasta u prvoj polovici godine i vrlo dobre turističke sezone u cijeloj 2022. godini hrvatsko gospodarstvo ostvarit će snažan rast, objašnjava Marin Levaj sa zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta. Dodaje kako za 2023. godinu nema previše razloga za optimizam, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Tagovi: građevinarstvo, građevina, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
SOCIJALNA SKRB
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza uspjela je u petak, nakon mnogo odgode i neizvjesnosti, konačno progurati reformu sustava socijalne pomoći, jedno od središnjih predizbornih obećanja.
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
ULAGANJA
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
BERLIN - Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju u budućnosti jer će u protivnom zaostajati za drugim gospodarstvima koja u takvu tehnologiju već ulažu, izjavio je u petak ministar gospodarstva u Bundestagu.
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
OČEKIVANJA
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su poručili da je rast BDP-a u trećem kvartalu očekivan, zahvaljujući snažnom performansu turizma, bržem rastu robnog izvoza u odnosu na uvoz te intenziviranju investicija, ali upozoravaju da će u četvrtom kvartalu Hrvatska vjerojatno ući u tehničku recesiju, pa stoga nije vrijeme za dodatno oporezivanje.
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem tromjesečju ove godine, šesti kvartal zaredom, no rast je usporen na 5,2 posto, što pokazuje da oporavak od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE