GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka uvodi mogućnost šestodnevnog radnog tjedna

Grčka uvodi mogućnost šestodnevnog radnog tjedna
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2024 / 08:47
Autor: SEEbiz
ATENA - U nastojanju da potakne gospodarski rast, Grčka je uvela opciju šestodnevnog radnog tjedna u nekim sektorima gospodarstva. Prema novom zakonu, radnici mogu raditi 48 sati tjedno umjesto 40.

Ova se opcija odnosi samo na tvrtke koje rade 24 sata dnevno, pet do sedam dana u tjednu. Radnici nisu dužni raditi šest dana u tjednu, ali se prekovremeni rad plaća 40 posto više.

Grčko ministarstvo rada i socijalne sigurnosti objavilo je da je dodatni radni dan moguć samo u iznimnim slučajevima, kao odgovor na povećane radne potrebe.

Grčka javna televizija ERT javlja kako postoje nade da će šestodnevni radni tjedan pomoći u borbi protiv rada na crno, koji vodi utaji poreza.

Nova politika ne odnosi se na turizam i prehrambenu industriju.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis rekao je da je novi zakon u svojoj srži "prilagođen radnicima, duboko orijentiran na rast". Dodao je da to Grčku stavlja uz bok ostatku Europe.

Direktiva EU o radnom vremenu zahtijeva od članica EU da osiguraju ograničenje radnog tjedna od 48 sati, uključujući prekovremeni rad.

Potez grčke vlade u suprotnosti je s praksom drugdje u Europi i Sjedinjenim Državama, gdje su četverodnevni radni tjedni sve češći, javlja BBC. Tvrtke koje prihvaćaju ovu praksu kažu da kraći radni tjedan zapravo povećava produktivnost i dobrobit zaposlenika.

Eksperimenti u četverodnevnom radnom tjednu na Islandu opisani su kao vrlo uspješni, pri čemu mnogi radnici rade manje sati, dok je produktivnost ostala ista ili povećana, kažu istraživači.

Tagovi: Grčka, radni tjedan
PROČITAJ I OVO
Američka ekonomija raste znatno jače od očekivanja
SKOK
Američka ekonomija raste znatno jače od očekivanja
WASHINGTON - Gospodarska aktivnost u SAD-u bila je znatno jača od očekivanog tijekom drugog tromjesečja, prema početnoj procjeni Ministarstva trgovine objavljenoj u četvrtak.
Plenković snažno podigao plaće sebi i najvišim dužnosnicima
OČEKIVANO
Plenković snažno podigao plaće sebi i najvišim dužnosnicima
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku o velikom povećanju plaća najviših državnih dužnosnika, njih 270.
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
SIGNALI
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u europodručju u srpnju je praktički stagnirala, pokazalo je istraživanje analitičke tvrtke S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE