GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grubišić: Pad inflacije je narativ, cijene i dalje rastu

Grubišić: Pad inflacije je narativ, cijene i dalje rastu
STATISTIKA I STVARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2023 / 21:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas je u okviru e-leadership MBA programa Algebre na novom zagrebačkom kampusu održana panel rasprava.

Raspravu je moderirao Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre, a poseban gost panela bio je prof. dr.sc. Joe Fitter, predavač na e-leadership MBA studiju Algebre, direktor MBA strateške financijske akademije i voditelj Kelley School of Business na Sveučilištu Indiana. Fitter ima više od 25 godina internacionalnog poslovnog iskustva u korporacijama poput Intela i Texas Instruments.

Tržišta kapitala značajno se mijenjaju, kamatne stope rastu, a povoljno zaduživanje polako odlazi u povijest. Nakon pandemije i pojave inflacije te tzv. medvjeđeg tržišta kao i nedavnog kraha u pojedinim bankarskim sustavima SAD-a i EU, recesija je očekivana, samo je pitanje koliko duboka. Neki analitičari smatraju da u recesiji već jesmo te nije jasno kad bismo mogli očekivati izlazak iz uvjeta koji su nepovoljni za nova ulaganja, posebno u segmentu R&D-a i inovacija. Ne smijemo zanemariti ni globalne igrače, prije svega Kinu i Tajvan, koji drže značajni dio proizvodnje u segmentu mikroelektronike u svojim rukama. Tome se donekle nastojalo doskočiti CHIPS and Science Actom kojim je Kini ukinut monopol nad dijelom visokotehnološke proizvodnje, istaknuli su kao uvod u panel Arsen Šolić, rukovoditelj poslovnog područja za MBA studij i moderator Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre.

„Svijet je danas polariziran i funkcionira po principu 'coopetitiona' – mi u SAD-u volimo koristiti termin 'frenemies' za odnose s ekonomijama poput Kine s kojima puno surađujemo, ali koji nam uzimaju i sve značajniji dio tržišta. Činjenica jest da su godine jeftine i jednostavne proizvodnje dovele do toga da je velik dio industrije postao pretjerano ovisan o kineskom tržištu i radnoj snazi, stoga se postavlja pitanje što u slučaju tako slabo diverzificirane ekonomije dođe li do nekog socijalnog nemira ili elementarne nepogode? Znamo da je Tajvan područje pod visokim rizikom od potresa, a čak 60% naprednih poluvodiča proizvodi se upravo tamo. Kompanije će morati širiti portfelj svoje industrijske proizvodnje na druga tržišta – nazovimo to deglobalizacijom ili novom regionalizacijom“ – naglasio je prof. dr.sc. Joe Fitter, predavač na e-leadership MBA studiju Algebre, direktor MBA strateške financijske akademije i voditelj Kelley School of Business na Sveučilištu Indiana

U raspravi je Andrej Grubišić, ekonomski analitičar i partner u tvrtki Grubišić & Partners, istaknuo je da je prva inflacija stigla na tržišta nekretnina, obveznica i dionica, kao posljedica dugogodišnjeg tiskanja novca u Europi i SAD-u.

– Tek kasnije smo imali transfer u realnu ekonomiju, potpomognut drugim prilikama – pandemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini. Tiskanje novca sigurno je pridonijelo inflaciji s kojom se još uvijek borimo. Iako je javni narativ da stopa inflacije pada, cijene i dalje rastu, ali ne istim tempom. Također, i dalje imamo antiinflacijske programe vlada – rekao je Grubišić.

Grubišić se, naime, referirao na smanjenje stope inflacije u SAD-u i Europi, ali i u Hrvatskoj. Prošlotjedni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je inflacija u Hrvatskoj u ožujku 2023. oslabila četvrti mjesec za redom, no potrošačke cijene i dalje su bile 10,7 posto više u odnosu na ožujak prošle godine. U SAD-u je inflacija u ožujku pala na najnižu razinu u posljednje dvije godine, dok inflacija u eurozoni također iz mjeseca u mjesec bilježi pad, no to također ne znači da cijene nisu prestale rasti.

Tagovi: Andrej Grubišić, Hrvoje Josip Balen, inflacija, Algebra, globalna ekonomija, Joe Fitter
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE