GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika

Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2023 / 07:51
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Inflacija će se u Njemačkoj nastaviti hladiti i ove će godine pasti na šest posto, sa 7,9 posto prošle godine, rekao je u četvrtak u Bundestagu ministar gospodarstva Robert Habeck, dan nakon objave godišnjeg izvješća o gospodarstvu.

Habeck je rekao da je ključ prekinuti spiralu cijena energije i smanjiti temeljnu inflaciju - mjeru porasta cijena robe u maloprodaji koja nije sklona eksplozivnim promjenama cijena.

Njemačka vlada sada očekuje krhki gospodarski rast od 0,2 posto ove godine, u odnosu na prethodne prognoze recesije. "Brojke koje smo jučer iznijeli nisu dobre", priznao je Habek, ali je dodao da su bolje od strahovanja.

Njemačka, ustvrdio je ministar, plaća visoku cijenu za posljedice rata u Ukrajini i suočava se sa sve većim problemom nedostatka kvalificirane radne snage.

Habek je pozvao na otvaranje vrata punom zapošljavanju većeg broja žena, kao i jednostavnijem zapošljavanju imigranata.

Tagovi: Robert Habeck, Njemačka, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE