GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2023 / 16:36
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.

Ta mogućnost nam je, kako kaže, data kao izraz dobrih prijateljskih odnosa i implicira određene pogodnosti za našu zemlju.

Hanić je za Tanjug izjavio da su Srbiji u poslednjih desetak godina iz Rusije odobreni krediti u vrednosti od oko milijardu dolara.

„Reč je o kreditima za izgradnju i rekonstrukciju železnice, od kojih je prvi veoma visok i iznosi 800 miliona dolara a drugi vredi oko 200 miliona dolara. Značajno je to da, iako je ugovarano u odnosu na tržišne uslove, redovna kamatna stopa je ugovorena u iznosu od 4,0 odsto, a u slučaju kašnjenja, to treba naglasiti i to je ključno, ugovorena je stopa od 6,1 odsto, tako da cena postaje veća za preko 50 odsto“, naglasio je Hanić.

Prema njegovim rečima, s obzirom na teškoće koje su nastale u međunarodnom platnom prometu, posebno oko plaćanja u dolarima zbog zbivanja u Ukrajini, veoma je važno što je Srbiji data mogućnost da kredite plaća u rubljama i da nema zastoja, odnosno da ne moramo plaćati tako visoke zatezne kamate

„U tom smislu očekujem da će naša država prihvatiti ponudu ruske strane i da ćemo prihvatiti aranžman da naše kreditne obaveze, koje su preuzete zbog finansiranja izgradnje i rekonstrukcije železnica u Srbiji, vraćamo u određenom ugovorenom ritmu, bez dodatnih troškova servisiranja kredita“, ističe sagovornik Tanjuga.

Na pitanje da li je neophodno da se potpisuje još neki dokument između dvaju država, Hanić kaže da se prema dostupnim informacijama može zaključiti da postoji određena preliminarna saglasnost i da je pripremljen protokol između ruske i naše vlade, te da on očekuje da će to uskoro biti i potpisano.

Ruski premijer Mihail Mišustin odobrio je Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama i kako je objavljeno na zvaničnom portalu pravnih informacija a pre par dana prenele RIA novosti, naložio potpisivanje međuvladinog sporazuma u vezi sa odobrenjem da Srbija otplati kredite u rubljama.

„Odobriti Nacrt protokola između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije u skladu sa rusko-srpskim međuvladinim sporazumima o dodeli Vladi Srbije državnog izvoznog kredita, državnog finansijskog zajma… Sva plaćanja u skladu sa ugovorima srpska strana vrši u korist ruske strane u ruskim rubljama“, navedeno je u dokumentu.

Tagovi: otplata ruskog kredita u rubljama, Beogradska bankarska akademija, Hasan Hanić
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj ostala je jaka u ožujku, ali je usporila, a međugodišnja stopa rasta cijena na malo skliznula je ispod osam posto prvi put od kolovoza. Međutim, nema znakova popuštanja na širokoj fronti, rekli su statističari u četvrtak.
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
TREND
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, pozitivan realan rast prometa u trgovini na malo nastavljen je i u veljači na godišnjoj razini.
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
STRATEŠKI
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
PEKING - Kineski premijer Li Qiang izjavio je danas da je Kina predana gospodarskom oporavku i reformama, dodavši da bi geopolitičke napetosti samo zaustavile razvoj diljem svijeta.
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
STANDARD
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
ZAGREB - Hrvatska je lani skočila sa 70 na 73 posto BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći, prenosi Slobodna Dalmacija.
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
OČEKIVANJA
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) očekuje brzi pad visoke inflacije u eurozoni, rekao je njezin glavni ekonomist.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE