GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB konstruirao novi indikator tjedne ekonomske aktivnosti

HNB konstruirao novi indikator tjedne ekonomske aktivnosti
INDIKATORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 16:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je u petak da je u središnjoj banci konstruiran novi indikator tjedne ekonomske aktivnosti (TEA), koji se pokazao korisnim u svrhu praćenja promjena u realnoj aktivnosti na tjednoj razini, kao i u kontekstu potrebe za češćom procjenom tekuće stope promjene BDP-a.

U novom HNBlogu "Praćenje BDP-a tijekom pandemije" autori Davor Kunovac, direktor Direkcije za modeliranje u Sektoru istraživanja HNB-a, Karlo Kotarac, savjetnik u Direkciji za modeliranje, i Lucija Fioretti, pripravnica u Direkciji za modeliranje, objašnjavaju taj novi kompozitni Tjedni indikator ekonomske aktivnosti za Hrvatsku, konstruiran na temelju dinamike osam tjednih i četiriju mjesečnih indikatora.

Tjedni su indikatori fiskalizacija (u djelatnostima G - trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala i I - pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane), broj kamiona na granici (ulaz i izlaz), broj stranaca na granici (ulaz), koncentracija dušikova oksida u četri grada, potrošnja električne energije i Google Trends podaci (putovanja, zbivanja), dok su mjesečni indikatori - industrijska proizvodnja, relana trgovina na malo, Economic sentiment indicator za Hrvatsku (koji objavljuje Eurostat) te podaci o broju osiguranika HZMO-a.

Kako ističu autori, od niza testiranih serija podataka "najkorisnijima su se pritom pokazali podaci Porezne uprave o fiskalizaciji, podaci o pretragama pojedinih ključnih riječi s pomoću Googlea, potrošnji električne energije i zagađenosti zraka dušikovim dioksidom (NO2) te podaci MUP-a o prometu na graničnim prijelazima".

"Indikator TEA pokazuje da je ekonomska aktivnost u 2020. dosegnula dno već sredinom travnja, gotovo odmah nakon izbijanja pandemije i uvođenja epidemioloških mjera, pri čemu najviša procijenjena stopa pada na tjednoj razini premašuje 20 posto. Nakon toga počinje oporavak gospodarske aktivnosti, koji je u prvo vrijeme vrlo brz pa je do konca drugog tromjesečja ekonomska aktivnost već nadoknadila polovicu inicijalnoga gubitka. Usporavanje tempa oporavka u trećem i četvrtom tromjesečju zadržalo je ekonomsku aktivnost krajem 2020. godine na razini koja je otprilike za sedam posto niža od istog razdoblja 2019. godine", navode autori HNBloga.

Ističu i kako novi tjedni indikator upućuje na nastavak sličnih kretanja i u 2021. i postupan oporavak ekonomske aktivnosti s približavanjem kraja veljače, do kada postoje dostupni podaci.

"Po dolasku podataka za ožujak očekujemo da će se taj oporavak ubrzati zbog popuštanja restrikcija vezanih uz određene uslužne djelatnosti, a godišnju stopu rasta pogurat će i 'bazni učinak' vezan uz početak pandemije i pad svih relevantnih pokazatelja u ožujku 2020. godine. Sve ovo ide u prilog očekivanjima povoljnijih kretanja gospodarske aktivnosti na godišnjoj razini u ožujku, što bi, naposljetku, moglo rezultirati manjim padom BDP-a u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na pad zabilježen u posljednjem tromjesečju prethodne godine", zaključuju Kunovac, Kotarac i Fioretti.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, indikator tjedne ekonomske aktivnosti, Davor Kunovac, Karlo Kotarac, Lucija Fioretti, fiskalizacija, broj kamiona na granici, Google Trends
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo porast će iduće godine gotovo upola slabije no što se očekivalo, prognozirala je Svjetska banka, istaknuvši visoku inflaciju koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
CIJENE
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
ZAGREB - Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone ponovo su ubrzale u kolovozu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cijena energije, dok je u Hrvatskoj njihov rast naglo usporio, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE