GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB kroz redovnu operaciju plasirao 350 milijuna kuna

HNB kroz redovnu operaciju plasirao 350 milijuna kuna
PLASMAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je putem redovne operacije na otvorenom tržištu bankama plasirala 350 milijuna kuna na rok od tjedna dana, uz kamatnu stopu od 0,05 posto, isto kao i na prošlotjednoj aukciji.

Naime, središnja je banka prošli tjedan, 23. ožujka bankama kroz redovnu operaciju plasirala 750 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,05 posto, a taj iznos dospijeva u srijedu, 1. travnja.

Na današnju su redovnu tjednu aukciju pristigle ponude banaka u iznosu od 350 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio. Datum namire je srijeda, 1. travnja, a datum dospijeća idući tjedan, 8. travnja.

Nastavak je to niza mjera koje središnja banka poduzima kako bi održala stabilnost tečaja, ojačala likvidnost financijskog sustava te oživjela tržište državnih obveznica.

Guverner HNB-a Boris Vujčić ovih je dana u razgovoru za Večernji list podsjetio da je središnja banka sredinom ožujka u četiri navrata intervenirala na deviznom tržištu u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi eura kako bi stabilizirala tečaj, u čemu je i uspjela.

Drugi cilj bio je kreiranje dodatne i djelomično dugoročnije jeftine likvidnosti te je na redovnoj i strukturnoj operaciji stvoreno 4,5 milijardi kuna dodatne, uglavnom dugoročne likvidnosti za banke, uz vrlo nisku kamatnu stopu, rekao je Vujčić.

Tako su bankama plasirana sredstva na pet godina uz kamatnu stopu od 0,25 posto, a kratkoročni plasmani su po kamatnoj stopi od 0,05 posto.

Budući da dodatna likvidnost stvorena u bankama nije dopirala i do ostalih financijskih institucija i da je prijetilo zamrzavanje tržišta državnih vrijednosnih papira, što bi nepovoljno djelovalo na uvjete financiranja svih domaćih sektora, HNB je invervenirao i na tom tržištu, te na dvije aukcije otkupi državnih obveznica u iznosu od 4,3 milijarde kuna, što je prvi put da je HNB djelovao na taj način, istaknuo je guverner.

Imajući, pak, u vidu potrebu države za dodatnim financiranjem zbog Covid-19 paketa mjera, HNB je prošli tjedan smanjio i stopu obvezne pričuve, čime je bankama oslobođeno dodatnih 10,5 milijardi kuna.

"Navedeni se iznosi ne mogu zbrajati jer je riječ o različitim mjerama. Dok devizne intervencije pretvaraju kunsku likvidnost u deviznu, operacija financiranja banaka i otkup obveznica stvaraju dodatnu kunsku likvidnost, a spuštanje stope obvezne pričuve otpušta bankama postojeću likvidnost koja je bila blokirana monetarnim mjerama središnje banke. No, svi su ti potezi bili međusobno komplementarni i imali su cilj očuvanje povoljnih uvjeta financiranja za sve klijente banaka unatoč gospodarskom zastoju i golemim poremećajima koji pogađaju svjetska financijska tržišta, održavajući u isto vrijeme stabilnost tečaja", rekao je Vujčić.

Dodao je da bi financiranje države mogao olakšati očekivani porast privatne štednje koja će tražiti sigurna ulaganja. S druge strane, financijska tržišta nalaze se pod stalnim potresima, neizvjesnost je iznimno visoka, i to će sve zahtijevati vrlo oprezno upravljanje financiranjem proračuna, rekao je guverner u razgovoru koji je danas objavljen na internet stranicama Večernjeg lista.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, redovna operacija na otvorenom tržištu, likvidnost, Boris Vujčić
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE