GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: U 2021. financijska imovina kućanstava porasla za 49,1 mlrd kn u odnosu na 2020.

HNB: U 2021. financijska imovina kućanstava porasla za 49,1 mlrd kn u odnosu na 2020.
IMOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2022 / 11:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na kraju četvrtog tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 586 milijardi kuna ili 2,3 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, a tijekom 2021. ta imovina porasla je za 49,1 milijardu kuna u odnosu na godinu ranije, izvijestili su u ponedjeljak iz HNB-a.

Kako je navedeno u novom Statističkom priopćenju Hrvatske narodne banke (HNB) o statistici financijskih računa za četvrto tromjesečje prošle godine, financijske obveze kućanstava zadržale su se na 156 milijardi kuna, uz neznatan porast od 0,2 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

Ova kretanja rezultirala su povećanjem financijske neto vrijednosti sektora kućanstava na 430 milijardi kuna, ili 3,1 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, čime se nastavio trend postupnog, ali postojanog povećavanja financijske neto vrijednosti tog sektora, naveli su iz središnje banke.

Financijska imovina hrvatskoga gospodarstva 2.742 mlrd kn

Iz HNB-a su izvijestili i da je na kraju zadnjeg lanjskog kvartala financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila 2.742 milijarde kuna, što je povećanje od 39 milijardi kuna u tom tromjesečju i 214 milijardi kuna tijekom 2021. godine.

Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 2.887 milijardi kuna, a povećale su se za 35,3 milijardi kuna u tromjesečju odnosno 180,4 milijarde kuna tijekom protekle godine.

U odnosu na BDP financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju četvrtog tromjesečja 2021. iznosila je 637 posto godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 10,6 postotnih bodova u tom tromjesečju i smanjenje od 31,4 postotna boda u razdoblju od godinu dana.

Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva smanjile su se za 12,6 postotnih bodova u tromjesečju i za 45 postotnih bodova u godinu dana, te su na kraju četvrtog tromjesečja 2021. dosegnule razinu od 670 posto godišnjeg BDP-a.

Time se nastavilo smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u drugom tromjesečju 2021. zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na rast tromjesečnog BDP-a, napisali su iz HNB-a.

Na kraju četvrtog tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća iznosila je 772 milijardi kuna ili 0,9 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. Financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 1.166 milijardi kuna, što je rast od 0,8 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

Rezultat takvih kretanja bilo je smanjenje financijske neto vrijednosti sektora nefinancijskih poduzeća na -394 milijarde kuna, što je za 0,7 posto manje nego na kraju prethodnog tromjesečja, priopćili su iz HNB-a.

Tagovi: financijska imovina kućanstava, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE