GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB zadržao procjenu rasta hrvatskog gospodarstva

HNB zadržao procjenu rasta hrvatskog gospodarstva
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 16:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Očekivani rast hrvatskoga gospodarstva za 2023. godinu nije se promijenio u odnosu na lipanjsku projekciju HNB-a i iznosi 2,9 posto, no recentna kretanja, uključujući ona u vanjskome okružju, upućuju na jačanje negativnih rizika, objavila je središnja banka.

- Nakon što je gospodarska aktivnost u prvoj polovini ove godine nastavila razmjerno snažno rasti, podržana snažnim priljevom turista i rastom osobne potrošnje te, u manjoj mjeri, investicija, u nastavku tekuće godine rast bi mogao oslabjeti, stoji u sažetku jesenske makroekonomske projekcije HNB-a, objavljenoj na internetskoj stranici središnje banke.

Takva očekivanja, navode iz HNB-a, djelomično odražavaju usporavanje dinamike turističke aktivnosti tijekom ljetnih mjeseci, a nakon snažnog skoka početkom godine očekuje se i blaži rast osobne potrošnje, što je vezano uz sporiji projicirani rast realnih plaća i broja zaposlenih.

S druge strane, investicijska bi se aktivnost mogla intenzivirati zbog očekivanoga jačeg korištenja fondova Europske unije u odnosu na prvo polugodište, smatraju u HNB-u.

Rizici za gospodarski rast i dalje su naglašeni, istaknuto je, pri čemu u kratkome roku dominiraju negativni rizici, dok se srednjoročni rizici čine više uravnoteženi.

Negativni rizici proizlaze iz relativno slaboga vanjskog okružja, kao i iz produženog trajanja rata u Ukrajini te i nadalje prisutnih geopolitičkih napetosti čija bi eskalacija mogla rezultirati izraženijim usporavanjem svjetske ekonomije i potom gospodarstva europodručja i Hrvatske.

Osim toga, navode iz HNB-a, akumulirani učinci pooštravanja monetarne politike mogli bi nešto snažnije usporiti gospodarsku aktivnost nego što se trenutačno očekuje. S pozitivne strane, investicije privatnog sektora i kretanja na tržištu rada mogli bi se pokazati otpornijima na učinke monetarnog stezanja nego što se sada očekuje.

Iz HNB-a prognoziraju da bi u 2024. godini realan rast mogao usporiti na 2,6 posto, pri čemu bi doprinos investicija mogao biti nešto manji, a i rast izvoza usluga mogao bi se usporiti s obzirom na to da dosegnute razine već premašuju pretpandemijska ostvarenja.

S druge strane, s dinamiziranjem inozemne potražnje sljedeće godine robni bi izvoz mogao ojačati, a osobna potrošnja nastaviti rasti po stabilnim stopama podržana umjerenim rastom realnih dohodaka u uvjetima manjka radne snage i nastavka smanjenja inflacije.

Rizici za ostvarenje projicirane inflacije i dalje vrlo naglašeni

Inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u kolovozu je privremeno porasla zbog poskupljenja energenata, no iz HNB-a prognoziraju da bi trebala nastaviti slabjeti te bi nakon 10,7 posto lani mogla usporiti na ocijenjenih 8,8 posto u 2023. i dodatno se sniziti na 4,7 posto u 2024. te 2,4 posto u 2025. godini.

Usporavanju inflacije u 2023. najviše pridonosi smanjenje inflacije cijena energije, tu je i usporavanje inflacije cijena hrane, no iz HNB-a upozoravaju da bi temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije i hrane, mogla u 2023. ubrzati na 9,4 posto.

- Naime, inflacija cijena usluga posljednjih se mjeseci zadržala na visokim razinama te bi sveukupno u 2023. mogla porasti više nego što se prije očekivalo, smatraju u HNB-u, napominjući da inflaciji cijena usluga ponajprije pridonose ugostiteljske usluge i usluge smještaja.

Iz središnje banke ističu da su rizici za ostvarenje projicirane inflacije i dalje vrlo naglašeni.

Osim viših cijena energije, koje su se djelomično materijalizirale prethodnih mjeseci, rizici za sporije smanjenje inflacije uključuju i mogući izraženiji rast cijena hrane, kojem bi osim eventualnih nepovoljnih vremenskih prilika moglo pridonijeti i povlačenje Rusije iz Crnomorske inicijative vezane uz izvoz žitarica.

Dodatno, navode iz HNB-a, inflacija bi mogla biti viša i u slučaju naglašenijeg rasta plaća, osobito ako se profitne marže ne smanje i time apsorbiraju dio troškovnih pritisaka plaća.


S druge strane, slabljenje potražnje, jači učinci pooštravanja monetarne politike te izrazitije prelijevanje pada cijena energenata i drugih sirovina na potrošačke cijene dobara i usluga rizici su koji bi mogli spustiti inflaciju ispod projicirane putanje, ocjenjuju.

Nastavak trendova rasta zaposlenosti i pada nezaposlenosti

Na tržištu rada, prognoziraju iz HNB-a, trebali bi se nastaviti bilježiti trendovi rasta zaposlenosti i pada stope nezaposlenosti uz porast nominalnih i realnih plaća.

Kako ističu, relativno snažan rast zaposlenosti u prvom polugodištu 2023. ponajviše je rezultat dinamiziranja gospodarske aktivnosti u uslužnim djelatnostima, poglavito u turizmu.

No u nastavku godine, kao i u ostatku projekcijskog razdoblja, očekuje se postupno slabljenje zamaha, u skladu s projiciranim gospodarskim kretanjima.

Tako se očekuje razmjerno blago dodatno smanjenje stope nezaposlenosti, djelomično i pod utjecajem sve izraženijeg zapošljavanja stranih radnika.

HNB procjenjuje i da bi se višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u 2023. mogao znatno povećati u odnosu na prošlu godinu i iznositi 2,9 posto BDP-a, a nakon toga mogao bi se početi blago smanjivati.

- Prognozirani rast viška u 2023. prvenstveno odražava očekivani rast prihoda od turizma, rast neto priljeva sredstava iz proračuna EU-a i primjetno smanjenje vrijednosti neto uvoza energenata zbog pada njihovih cijena na svjetskom tržištu, navode.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, hrvatski BDP, inflacija, cijene, izvoz, turizam
PROČITAJ I OVO
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SNIŽENE PROGNOZE
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine na 1,5 posto, što je za 0,5 postotnih bodova manje u odnosu na prognozu iz maja.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
U PLUSU
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
ZAGREB - Do kraja godine Hrvatska zaključuje svoju prvu EU financijsku perspektivu, onu za razdoblje od 2014. do 2020., pri čemu će potrošiti kompletnu alokaciju sredstava za to programsko razdoblje od 12,19 milijardi eura, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, dodavši da je Hrvatska ukupno dosad u plusu s novcem iz EU-a za 11,9 milijardi eura.
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠI SIGNALI
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u srpnju ove godine pao je za 4,1 posto u odnosu na lipanj, a u odnosu na lanjski srpanj manji je za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
IMK: Njemačka ekonomija iduće godine raste 0,7 posto
PROGNOZE
IMK: Njemačka ekonomija iduće godine raste 0,7 posto
BERLIN - Njemački će se BDP ove godine smanjiti za 0,5 posto, nova je prognoza Instituta za makroekonomiju i ekonomska istraživanja (IMK). Za iduću godinu očekuje se gospodarski rast od 0,7 posto, objavio je u utorak IMK.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE