GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoćete li prijaviti susjeda koji radi na crno?

Hoćete li prijaviti susjeda koji radi na crno?
SIVA EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2018 / 19:50
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Svaki drugi radnik u Hrvatskoj poznaje nekog tko radi na crno. Točne statistike nema, no udio sive ekonomije je oko 16 posto. Ministar rada kreće u akciju i najavljuje obračun s radom na crno za što će se potrošiti oko 7 milijuna kuna.

U građevini i ugostiteljstvu najviše je hrvatskih radnika na crno. No, pronaći ugostitelja koji bi pričao o tome, nije lako.

Mika Belušić je nasljedio obiteljski restoran, uredno je prijavio svih šest zaposlenih.

Kaže da je čuo da neki ne prijavljuju zaposlenike, ali, to ne bi prijavio nadležnim institucijama: "Ma nije moje da se petljam u tuđi posao, svatko čisti ispred svog praga."

I upravo to je stav većine građana, prema najnovijem istraživanju više od pola radnika zna nekoga tko radi na crno.

"Ljudi imaju jako dobar stav prema sivoj ekonomiji i uglavnom smatraju da je siva ekonomija jedan mali grijeh kao što je prebrza vožnja, slijedom toga ne može se očekivat da će kazne biti jako učinkovite. Slijedom toga prema ovo zadnjem istraživanju, što je Ministarstvo radilo negdje oko 56% ispitanika kaže da je čulo od prijatelja ili znanaca da sudjeluju u sivoj ekonomiji, ali negdje oko 15 % njih priznaje da sudjeluje u sivoj ekonomiji", kaže Predrag Bejaković s Instututa za javne financije.

Zato kreće kampanja, dijelit će se letci, emitirati spotovi - pozivaju se građani da dojave ako su čuli za neprijavljeni rad. Cijena kampanje milijuna eura, većinom iz EU fondova.

"Ideja nam je u sljedeća dva tjedna osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima rada na crno, tim sredstvima se ojačala radna inspekcija a projekt završava s cijelom kampanjom", kaže Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Nije na građanima nego na državi da dovede stvari u red, a ona to ne čini - smatraju u oporbi. Zato i je broj radnika na crno malo iznad prosjeka Europske Unije - ukupno 11% hrvatske radne snage je u sivoj zoni.

Na konstataciju i da se i tijekom SDP-ove vlade nije baš taj postotak smanjivao, Gordan Maras, bivši ministar poduzetništva i obrta odgovara:

"Vi sugerirate da bi ja trebao biti zadovoljan ukoliko nešto nije dobro? Pa je ne mogu biti zadovoljan. Što bi ga trebao pohvaliti i reći nemoj ništa raditi ako je prije bilo loše? Ne. Čovjek mora raditi svoj posao i ako me pitate da li je korak u pravom smjeru taj da ministar radi svoj posao, to je pitanje koje se podrazumijeva."

S radom na crno bore se i razvijenije ekonomije - pa su tako i Italija i Španjolska gore od Hrvatske po ukupnom postotku neprijavljenih radnika.

Tagovi: rad na crno, siva ekonomija, Marko Pavić, ugostiteljstvo, trgovina
PROČITAJ I OVO
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
PREGOVORI
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
BRUXELLES – Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Reuters.
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju
PODACI
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju

BERLIN - Njemačka je kupila podatke koji bi poreznicima trebali pomoći da otkriju porezne prevare njemačkih državljana, objavio je u petak ministar financija Olaf Scholz.

Vujčić: Rast bi mogao biti i veći od 5,9 posto
GUVERNER
Vujčić: Rast bi mogao biti i veći od 5,9 posto
ROVINJ - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u petak je na 9. susretu guvernera i bankara regije koji se održava u Rovinju, rekao da bi gospodarski rast ove godine mogao biti i veći od 5,9 posto, stope iz najnovije projekcije središnje banke
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE