GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat: Lockdown kakav smo imali državni proračun ne bi izdržao

Horvat: Lockdown kakav smo imali državni proračun ne bi izdržao
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2020 / 12:00
Autor: SEEbiz / H
PRELOG - Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je u petak kako si lockdown kakav smo imali u protekla tri mjeseca više ne možemo dopustiti, za to nema izvora financiranja niti bi državni proračun to mogao podnijeti.

"Sredinom drugog mjeseca kad se ova prijetnja doselila na prostor Hrvatske, rekao sam: pametno, inteligentno i strpljivo! Inteligentno i pametno, određene kategorije hrvatskoga društva možda na jedan malo drugačiji način treba odmaknuti od prijetnje koja se zove koronavirus", izjavio je Horvat u Prelogu komentirajući povećanje broja novooboljelih od Covida-19.

Naglasio je kako treba posebno paziti na djecu u dječjim vrtićima, školama te na osobe starije dobi u domovima umirovljenika.

"Siguran sam da nas je ovih tri ili četiri mjeseca ponašanja naučilo na koji način koristit dezinficijense, na koji način držati socijalnu distancu i uz možda malo radikalniju primjenu tih ili takvih mjera dati priliku da gospodarstvo i uz prijetnju koronavirusa funkcionira, da se određenom dinamikom proračun puni", kazao je ministar.

Horvat je dodao da javni servisi moraju funkcionirati bez obzira na prijetnju koja nije zadesila samo Hrvatsku, već cijelo okruženje te treba biti oprezan da se neko od tih žarišta ne prenese i na prostor RH.

Srednjoškolci iz Preloga osvojili nagradu natječaja „Kako postati zeleni potrošač“

Ministar gospodarstva Darko Horvat je u petak posjetio Srednju školu Prelog, čiji su se učenici prvih razreda ekonomista ove godine javili na natječaj njegova ministarstva „Kako postati zeleni potrošač“ te kao jedina od svih srednjih škola u Hrvatskoj osvojili nagradu – pametnu klupu.

"Jedna hrvatska inovacija Ivana Mrvoša koja je u natječaju koji je bio raspisan krajem prošle godine donijela je tri ovakva projekta u srednje strukovne škole na prostoru Republike Hrvatske. Nova filozofija u osvješćivanju potrošačkih prava u sklopu raspisanih natječaja, a mislim da su ono koji su se potrudili doista zadovoljni nagradama", ustvrdio je ministar Horvat.

Horvat se novinarima osvrnuo i na ono što je ostvareno u mandatu aktualne vlade.

"Mi smo na početku mog mandata poželjeli dosegnuti iznos investicija na razini 1 posto ukupnog GDP-a. Malo smo tu brojku prekoračili. Idemo u novi mandat, idemo po povjerenje hrvatskih građana i naša je želja da ovom inercijom, kako smo počeli, krajem mandata završimo na europskom prosjeku, a to je negdje otprilike 2,5 posto investiranja u istraživanje i razvoj od ukupnog iznosa bruto društvenog proizvoda", rekao je.

Tagovi: Darko Horvat, lockdown, hrvatska ekonomija, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Američki dug u 2050. projiciran na 195 posto BDP-a
ZADUŽENOST
Američki dug u 2050. projiciran na 195 posto BDP-a
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa pogoršat će dugoročne fiskalne izglede Sjedinjenih Država u idućim desetljećima te bi javni dug 2050. mogao biti gotovo dvostruko veći od bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavio je neovisni institut CBO.
Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE
INSTRUMENTI
Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE
BRUXELLES - Sve zemlje članice EU-a dovršile su postupak odobravanja novog instrumenta SURE za pružanje financijske potpore u iznosu do 100 milijardi eura za zaštitnu radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom koronavirusa, objavila je u utorak Europska komisije.
Singapur, Helsinki i Zurich najpametniji gradovi
ANALIZA
Singapur, Helsinki i Zurich najpametniji gradovi

LONDON - Singapur, Helsinki i Zurich 'najpametniji' su gradovi na svijetu, sudeći po švicarskoj analizi objavljenoj usred debate o budućnosti urbanog dizajna u postpandemijsko doba.

Plenković: Za snažno gospodarstvo važan predvidljiv i pouzdan pravni i fiskalni okvir
PREMIJER
Plenković: Za snažno gospodarstvo važan predvidljiv i pouzdan pravni i fiskalni okvir
KOPRIVNICA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da za ostvarivanje snažne Hrvatske u gospodarskom smislu ključnu ulogu ima razvoj pouzdanog i stabilnog pravnog okvira te predvidljivog fiskalnog okvira.
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PREGOVORI
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PODGORICA - Srbija je blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto put, saznaje crnogorska Borba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE