GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat ne isključuje ostanak obveznih članarina HGK-u

Horvat ne isključuje ostanak obveznih članarina HGK-u
MINISTAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 10:46
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u Novom danu govorio je o obveznoj članarini koju poduzetnici plaćaju Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Na pitanje novinara tko je u pravu što se tiče informacije oko članarina u HGK, Dario Hrebak koji kaže da će se one ukinuti, ili ministar Tomislav Ćorić koji zadržava mogućnost da članarine ostanu, Horvat kaže:

“Ova članarina neće u bitnom primijeniti stav prema HGK. Želimo li reformu komore, pristup komore prema poduzetnicima mora se promijeniti. Usluge i servisi koje komora mora nuditi moraju biti prepoznatljivi kod svakog poduzetnika.

Tada, u tom slučaju, svaki poduzetnik bit će spreman platiti 42 kune koje plaća velika većina njih, ovisno o veličini i prihodu”, rekao je Darko Horvat.

Ako problem postoji, nećemo ga riješiti time što će netko plaćati ili neće plaćati obveznu ili neobveznu članarinu, kazao je. Kao primjer neobvezne članarine koju poduzetnici svojevoljno plaćaju navodi članstvo u HUP-u.

“Svi koji vide korist korist u HUP-u, dobrovoljno plaćaju doprinos, jer imaju jasan stav i vide jasno koji su to efekti za njih”, rekao je Horvat.

Smatra da bi se preslikavanjem nekih europskih modela moglo doći do poboljšanja u Hrvatskoj.

“Mi se samo parcijalno osvrćemo prema tome kako to radi Europa. Austrija, Njemačka, Francuska – preslikajte njihova iskustva kod nas. Dajte priliku instituciji da bude servis poduzetnicima i niti jedan poduzetnik neće sporiti 42 kune članarine.

Time što ćemo anulirati obvezno članstvo nećemo riješiti ključni problem. Ključ je rad komore u interesu poduzetnika. Kada poduzetnici to prepoznaju, mjesečna naknada za koju znaju što dobivaju, ta točka više neće biti na dnevnom redu”, zaključio je Horvat.

Tagovi: Darko Horvat, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka
INFLACIJA
SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka
ANALIZA - Znakovi inflacije se povećavaju, a ove godine bilježimo i visok rast cijena roba. Sve se više tvrtki suočava s nižim zalihama sirovina, bilo čelika, drva ili poluvodiča.
Biden upozorio na dalek put do oporavka ekonomije od pandemije
UPOZORENJE
Biden upozorio na dalek put do oporavka ekonomije od pandemije
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden reagirao je u petak na razočaravajuće podatke o zaposlenosti u SAD-u u travnju, kazavši da je pred američkim gospodarstvom "dalek put" do oporavka nakon pandemije.
Rendulić: Nema mjesta na svijetu gdje je razvoj bio tako snažan i brz kao u Kini proteklih desetljeća
RAST I RAZVOJ
Rendulić: Nema mjesta na svijetu gdje je razvoj bio tako snažan i brz kao u Kini proteklih desetljeća
PEKING - Mjesto Prvog kongresa Komunističke partije Kine u Šangaju i Crveni brod u jezeru Nanhu, Jiaxing, Zhejiang, mjesta su na kojima kineska komunistička partija sanja o plovidbi. Prije 100 godina ovdje je rođena Komunistička partija Kine.
Zapošljavanje u SAD-u naglo posustalo u travnju
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u naglo posustalo u travnju
WASHINGTON - Američki su poslodavci u travnju neto otvorili 266 tisuća novih radnih mjesta, gotovo trostruko manje nego u prethodnom mjesecu, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Izvoz u prva tri mjeseca porastao 9,5 posto, a uvoz 2,1 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prva tri mjeseca porastao 9,5 posto, a uvoz 2,1 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 30 milijardi kuna, što je 9,5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2020., dok je uvoz porastao za 2,1 posto, na 46,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE