GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije

Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
RAST CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 07:51
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Uz zabilježen rast potrošačkih cijena na mjesečnoj razini, godišnja stopa rasta zadržala se u veljači na razini iz siječnja. Prema preliminarnim podacima, prosječna godišnja stopa inflacije u veljači 2024. iznosila je 4,1% (+0,2% na mjesečnoj razini).

Državni zavod za statistiku u petak je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Na temelju 80%-90% obrađenih podataka, uz rast za 0,2% u odnosu na siječanj, godišnja stopa rasta zadržala se u veljači na razini iz siječnja, odnosno indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%.

Na mjesečnoj razini, rast cijena zabilježen je kod Energije (+1,5%) i Usluga (0,5%) dok je pad stope procijenjen za komponente Hrana, piće i duhan (-0,4%), te Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije (-0,2%). Ovo je prvi mjesečni rast cijena Energije nakon četveromjesečnog pada cijena u ovoj kategoriji.

Godišnji rast cijena nastavljaju predvoditi cijene hrane i usluga, dok su i cijene Energije uz mjesečni rast zabilježile pozitivnu godišnju promjenu (+0,4%). Prosječni godišnji rast cijena Hrane, pića i duhana usporio je u veljači na 5,5% (u odnosu na 6,1% u siječnju). Cijene usluga ubrzale su u veljači na 6,4% (5,9% u siječnju), a pozitivan doprinos ukupnoj inflaciji generiran je i od strane cijena Industrijskih neprehrambenih proizvoda (+2,5%). Upravo bi rast cijena u kategoriji Usluga u ovoj godini mogao nastaviti naglašavati ustrajan karakter temeljne inflacije, koja isključuje kolebljive cijene energije i hrane. U cijenama usluga posebice se odražavaju i trendovi u kretanju nominalnih plaća, koje nastavljaju bilježiti snažan dvoznamenkast godišnji rast. S druge strane, rast cijena neenergetskih industrijskih dobara trebao bi nastaviti djelovati na kretanje inflacije prema ciljanoj razini od 2%. 

Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HIPC), tijekom veljače cijene u Hrvatskoj su u prosjeku bile više 4,8% na godišnjoj razini (+0,3% u odnosu na siječanj). Istovremeno je temeljna inflacija za veljaču procijenjena na razini iz siječnja (+5,2%) dok je na mjesečnoj razini zabilježen blagi rast za 0,3% (nakon pada u siječnju za 0,95).

Na razini europodručja harmonizirani indeks potrošačkih cijena u veljači je pokazao na rast za 2,6% na godišnjoj razini (u odnosu na 2,8% u siječnju), dok je temeljna inflacija usporila s 3,3% na 3,1%. Stoga se, nakon privremenog ubrzanja na kraju 2023., inflacija na početku 2024. vratila na silaznu putanju. Raiffeisen Research projicira da će prosječna godišnja inflacija u 2024. iznositi 2,8%. Hrvatska se, u usporedbi s ostalim zemljama članica EU, tako u veljači našla na samom vrhu ljestvice, među državama s najintenzivnijim godišnjim rastom opće razine cijena

Tagovi: hrana, usluge, inflacija, cijene, energija
PROČITAJ I OVO
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE